Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na silvestrovskú noc rozsvietia zrúcaninu Brekovského hradu

ilustračné foto
ilustračné foto

PREŠOV/BREKOV – Zrúcanina Brekovského hradu v okrese Humenné sa počas dnešnej silvestrovskej noci rozsvieti. Brekovčania budú môcť privítať začiatok roka 2010 pohľadom na jeho siluetu.

O krátke osvetlenie tejto národnej kultúrnej pamiatky sa postarali členovia Združenia na záchranu Brekovského hradu. Pre svojich priaznivcov a milovníkov turistiky pripravili dnes na pravé poludnie výstup na hrad. Ako uviedol riaditeľ združenia Stanislav Macinský, bol to druhý ročník silvestrovského výstupu na hrad Brekov.

„Ľudia, ktorým sa nechce čakať na slávnostný koniec roka sedením pri televízoroch, majú možnosť prežiť Silvester na hrade Brekov. Ponúkame im prechádzku po čerstvom vzduchu, stretnutie so zaujímavými ľuďmi, môžu sa pokochať nádherným výhľadom na okolie. Máme ambíciu spraviť z týchto výstupov dlhoročnú tradíciu,“ uviedol Macinský.

Občianske združenie na záchranu Brekovského hradu bolo založené v roku 2005. Jeho hlavným cieľom je starostlivosť o hrad Brekov, konzervácia hradu, obnova niektorých jeho častí a záchrana kultúrnej pamiatky. V tomto roku sa združeniu za pomoci grantových programov, darcov i dobrovoľníkov podarilo realizovať viaceré dlhodobé projekty. Začali s odstraňovaním náletových drevín z hradných múrov, iniciovali geodetické zameranie hradu, zorganizovali prvý ročník medzinárodného workcampu IVW Brekov 2009, na ktorom sa zúčastnili aj dobrovoľníci z Francúzska, Belgicka a Japonska. Okolo chodníka na hrad začali s výsadbou dubovej aleje, čím odštartovali projekt Aleja kráľa Mateja Korvína. Na budúci rok chystajú aj projekt Hudba na hrade Brekov a rekonštrukciu bitky pod hradom.

Hrad Brekov vybudovali jeho panovníci na obchodnej ceste spájajúcej Poľsko s Uhorskom, čím nadobudol veľký význam. Preto čelil mnohým bojovým útokom. V roku 1684 ho vojská Imricha Tököliho zničili a ostali po ňom iba ruiny.

Obec Brekov má vyše 1 200 obyvateľov. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1314. Hrad sa vypína popri hlavnej ceste na trase Humenné – Strážske.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu