Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vysokoškoláci z Trnavy nevedia ako doštudujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

TRNAVA – Asi 300 študentov Filozofickej fakulty UCM v Trnave nevie, čo s nimi bude. Od 7. decembra totiž študujú na neakreditovaných programoch. Garanti chýbajú programom anglický jazyk a kultúra v druhom stupni v dennej a externej forme a slovenský jazyk a literatúra v druhom stupni v dennej forme. Študenti sa o tom dozvedeli až z médií.

Podľa hovorkyne študentov Veroniky Burčíkovej, zo strany vedenia to chápu ako úder pod pás, pretože to vedeli už niekoľko mesiacov. Študenti teraz nevedia, čo s nimi bude ďalej.

„Do štúdia sme investovali čas, peniaze i energiu. Chceme oficiálne stanovisko vedenia školy,“ uviedla Burčíková. Podľa hovorkyne ministerstva školstva Dany Špankovej, keď príde program o akreditáciu, škola na neho nesmie prijímať nových študentov a je povinná zabezpečiť pre existujúcich študentov možnosť pokračovať v štúdiu na rovnakej škole v programe, ktorý je totožný alebo čo najbližší pôvodnému.

Ak to nie je možné, môžu doštudovať na iných vysokých školách. Podľa dekanky filozofickej fakulty Gabriely Ručkovej, študenti by mali plynule nabehnúť na nové príbuzné programy, o ktorých akreditáciu požiadajú v najbližšom období.

„Rozbehli sme rokovania s ministerstvom. Koncom januára má zasadnúť pracovná skupina a vo februári akreditačná komisia. Tá rozhodne, či nové programy, o ktoré požiadame budú alebo nebudú schválené,“ uviedla. Dekanka na dnešnom stretnutí nevedela študentom povedať, či a ako budú môcť doštudovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu