Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Preveríme fakultu, nie iba troch študentov, sľúbil Mikolaj

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Kontrola Trenčianskej univerzity, ktorá čelí podozreniam z expresného vydávania diplomov, preverí zrejme nielen medializované prípady študentov, ale aj celú Fakulty sociálnych a ekonomických vied univerzity.

Novinárom to dnes povedal po hlasovaní o novele vysokoškolského zákona minister školstva Ján Mikolaj. „Vyzerá to tak, že budeme musieť skontrolovať asi celú fakultu, nielen tých troch študentov, ale ďaleko viac,“ povedal Mikolaj. Podobne, ako predtým v pléne, potvrdil, že tam pochybenia boli. „Tie pochybenia tam skutočne boli".

Mikolaj zatiaľ nepovedal, o aké pochybenia by malo ísť. „Zatiaľ ešte nie. Chcem, aby sa k tomu protokolu vyjadrila aj samotná vysoká škola, je to korektné, nech napíšu, prečo a z akých dôvodov takto postupovali,“ povedal minister. Pripomenul, že výsledky kontroly zverejní, len čo budú hotové. Predtým však chce zvážiť dopady, ktoré z nej môžu vyplývať. Ak sa ukáže porušenie zákonov, rezort bude podľa neho nekompromisný a zaujme stanovisko, aby sa to už neopakovalo. Zákon preto však meniť zatiaľ nebude.

O pochybnom vydávaní diplomov informoval v pondelok denník Pravda. Inžiniersky diplom podľa neho expresne rýchlo získala napríklad dcéra dekana Fakulty sociálnych a ekonomických vied univerzity Daniela Bánociová či členka Akademického senátu Drahomíra Janíková. Rektor Trenčianskej univerzity Miroslav Mečár si nemyslí, že by niekto na jeho škole porušoval zákon. Kauzu spája s komplexnou akreditáciou, vnútornými pnutiami na škole a osobnými problémami zamestnankýň na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov. Ak sa v Trenčíne škandál podobný prípadu na Západočeskej univerzite v Plzni potvrdí, podľa ministra Mikolaja školu neminie trest.

Rektor Mečár bude zrejme musieť expresné vydávanie diplomov vysvetľovať poslancom výboru pre vzdelanie, vedu, mládež a šport. Poslanec za KDH Martin Fronc v parlamente neuspel s návrhom, aby na prebiehajúcej schôdzi podal informáciu o vydávaní diplomov na univerzite minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Fronc to označil za „škandalózne“. Mikolaj tiež nebude musieť hovoriť o opatreniach a krokoch, aby sa situácia neopakovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu