Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

SND ostáva bez riaditeľa, menovať ho môže minister

Slovenské národné divadlo
Slovenské národné divadlo

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo ostáva aj po dnešku bez generálneho riaditeľa. Výberová komisia po vypočutí všetkých šiestich kandidátov na post šéfa prvej divadelnej scény Slovenska hlasovaním rozhodla, že neodporučí ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi na vymenovanie do funkcie ani jedného z uchádzačov.

Informoval o tom tlačový referát Ministerstva kultúry. "Minister kultúry sa v najbližších dňoch rozhodne, či bude vypísané nové výberové konanie alebo či bude nového generálneho riaditeľa SND menovať priamo," dodáva sa v tlačovej správe ministerstva kultúry. Meno nového generálneho riaditeľa SND by malo byť známe do konca tohto roka.

Do konkurzu sa pôvodne prihlásilo sedem uchádzačov, medzi nimi aj súčasný poverený generálny riaditeľ SND Pavol Smolík, ktorý svoju kandidatúru stiahol s tým, že uprednostňuje viac umeleckú ako administratívnu prácu. Deväťčlenná výberová komisia vyberala spomedzi projektov operného speváka Otokara Kleina, operného režiséra Mariána Chudovského, publicistky v slobodnom povolaní Ľubice Krénovej, riaditeľa a umeleckého šéfa opery Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem Tomáša Šimerdu, umeleckého šéfa Divadla J. Palárika v Trnave Jána Zavarského a riaditeľa Státní opery Praha Karla Drgáča.

Výberovú komisiu viedol šéf sekcie kultúry a umenia ministerstva kultúry Peter Kováč. Ďalšími členmi boli Dušan Jamrich - člen Činohry SND a bývalý generálny riaditeľ tejto inštitúcie, český baletný umelec Vlastimil Harapes, šéf bratislavského divadla Astorka – Korzo '90 Vladimír Černý, riaditeľka kabinetu Divadla a filmu Slovenskej akadémie vied Dagmar Podmaková, scénograf Juraj Fábry, šéf pre technickú prevádzku Slovenskej filharmónie Jozef Tkáčik, operný kritik a publicista Pavel Unger a herečka Ingrid Timková zastupujúca zamestnancov SND.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu