Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chudovský si za personálnymi zmenami stojí: Viem si ich aj obhájiť

Marián Chudovský
Marián Chudovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový šéf Slovenského národného divadla (SND) Marián Chudovský je otvorený diskusii s odbormi, za svojimi personálnymi rozhodnutiami si však stojí.

 "Viem presne, prečo som musel urobiť v Balete zmeny a viem si ich aj veľmi presne vyargumentovať," povedal generálny riaditeľ SND v reakcii na kritiku odborárov. Odbory zastupujúce Balet SND totiž koncom augusta a opakovane aj tento mesiac vyjadrili svoju nespokojnosť s odvolaním Andriia Sukhanova z pozície riaditeľa Baletu SND. Chudovský podporuje nového riaditeľa Baletu SND Jozefa Dolinského mladšieho. "Som rád, že práve Jozef Dolinský sa podujal na to pomôcť vo vedení Baletu a že je takáto osobnosť a takýto človek s morálnym kreditom, vynikajúci umelec riaditeľom Baletu Slovenského národného divadla," konštatoval Chudovský.

Baletnými odbormi požadované stretnutie Chudovského s ministrom kultúry Marekom Maďaričom a s odborármi zastupujúcimi Balet SND sa ešte neuskutočnilo. Chudovský sa však s ministrom Maďaričom stretol v utorok 11. septembra a ako povedal, hovorili o viacerých problémoch, medzi nimi aj o Balete SND. Nemyslí si, že by mali "s ministrom riešiť na pôde ministerstva nejasnosti, ktoré má baletný súbor. Na to som tu generálny riaditeľ, aby som ich prijal, na to je pán riaditeľ Dolinský, aby im naformuloval svoje vízie alebo svoje podnety". Chudovský tvrdí, že je otvorený diskusii s odborármi v SND, zároveň sa mu ale nepáči spôsob ich komunikácie, ktorý "robí škandál". Pri odvolaní Andriia Sukhanova postupoval podľa vlastných slov podľa zriaďovacej listiny SND, ktorá určuje, že generálny riaditeľ odvoláva a vymenúva riaditeľov umeleckých súborov a tiež riaditeľov ďalších útvarov národného divadla. Pre odvolanie Sukhanova sa Chudovský rozhodol aj preto, že v jeho riadení Baletu boli nezrovnalosti.

Predseda základnej organizácie Slovenského odborového zväzu verejnej správy a kultúry (SLOVES) pri Balete SND Michal Velčický poslal koncom augusta a následne i 11. septembra novému generálnemu riaditeľovi SND Mariánovi Chudovskému otvorený list. Odborári v ňom požiadali ministra kultúry o prijatie za účasti generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského, na ktorom by radi prerokovali sporné otázky, týkajúce sa dôvodov pre odvolanie Andriia Sukhanova z pozície riaditeľa Baletu SND. Odborári v ňom okrem iného hovoria aj o údajnom nedodržiavaní Kolektívnej zmluvy SND a Zákonníka práce vo vzťahu k organizačným zmenám v SND, ktoré Chudovský od svojho nástupu urobil.

Opera a Balet SND začínajú novú 93. sezónu s novým vedením. Činohra, ktorú Chudovský považuje za najkonsolidovanejší súbor divadla, má zatiaľ staronové vedenie. Na jej čele je ešte Emil Horváth. V priebehu sezóny, pravdepodobne od januára, Horvátha vystrieda známy režisér Roman Polák. Chudovský uviedol 21. augusta do funkcie riaditeľa Baletu SND Jozefa Dolinského mladšieho, ktorý vystriedal Andriia Sukhanova. Peter Dvorský vo funkcii riaditeľa Opery SND skončil k 31. júlu. Od 1. augusta sa stal šéfom opery rakúsky dirigent Friedrich Haider Müller. Personálne výmeny vo vedení súborov majú byť plynulé. Preto napríklad ostane Peter Dvorský v SND do konca decembra 2012 ako projektový manažér a dokončí rozbehnuté projekty. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu