Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štb: Kvietik pod tlakom: Budem sa brániť!

Štefan Kvietik
Štefan Kvietik

Kvietikovo meno figurovalo už v Cibulkových zoznamoch. Napriek tomu bol preňho obzvlášť vlaňajší rok bohatý na najrôznejšie vyznamenania. Hneď začiatkom júna, len dva týždne pred svojím odchodom z funkcie, ho cenou poctil vtedajší prezident Rudolf Schuster.

Uctievaný umelec si Kríž prezidenta SR II. stupňa z Prezidentského paláca odniesol za zásluhy o rozvoj slovenského divadelníctva a filmového umenia pri príležitosti životného jubilea - 70 rokov. "Udelili sme ocenenia ľuďom, ktorí sú všeobecne známi. Vy, pán Kvietik, ste osobnosťou, ktorá vošla do dejín a ktorú už nikto nikdy nezmení," oslovil prezident vo svojom príhovore herca. Pri príležitosti sedemdesiatky mu neskôr blahoželal aj premiér Dzurinda. V telegrame priamo napísal, že herec "vnášal do domovov našich obyvateľov, ako aj na plátna našich kín vznešené myšlienky".

S ďalším ocenením na seba nenechal dlho čakať ani novopečený prezident Ivan Gašparovič. Ten mu pár týždňov po nástupe do funkcie udelil pri príležitosti Dňa ústavy Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Prezident toto vyznamenanie udelil na návrh samotného predsedu vlády Dzurindu. "Mohol ho tiež odmietnuť, ale neurobil tak," dodal jeho hovorca Marek Trubač.

Piatkové odtajnenie ostatných zväzkov ŠtB však prinieslo aj Kvietikovo meno. Ten na to vzápätí reagoval odmietavo. "Je to nezmysel. Chcem očistiť svoje meno súdnou cestou," bráni sa Kvietik. "Už som požiadal Ústav pamäti národa o sprístupnenie môjho spisu. Ak tam niečo je, je to falošné. Malo ísť o moju chatu v Harmónii. Tá však v tom čase bola obývateľná," spomína Kvietik na prvú polovicu 70. rokov, keď jeho meno zapísali do registrov zväzkov. Spis o prepožičanom byte eštebáci uložili do archívu v roku 1977.

Podľa hovorcu Ústavu pamäti národa Michala Dzurjanina "držiteľ prepožičaného priestoru bol tajný spolupracovník ŠtB. V takomto byte alebo miestnostiach boli tajné schôdzky pracovníkov kontrarozviedky s tajnými spolupracovníkmi," dodal Dzurjanin, podľa ktorého takéto osoby Ústavný súd ČSFR zaradil medzi osoby, ktoré spolupracovali s ŠtB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu