Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MZ kúpilo z poistného najmä prístroje, no sľúbili prevenciu

Richard Raši
Richard Raši

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva použilo väčšinu peňazí z verejného poistenia na nákup prístrojov, hoci pôvodne mali smerovať najmä na preventívne programy.

Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Podľa bratislavského Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku (HPI-Health Policy Institute) by bolo vhodnejšie, keby peniaze rozdelili zdravotné poisťovne.

Nárok na zhruba 24 miliónov eur (723 miliónov Sk) zo zdravotného poistenia získalo ministerstvo zdravotníctva nečakane pri vlaňajšom parlamentnom hlasovaní o zvyšovaní odvodov za poistencov štátu. Poslanci zvýšili odvody na úroveň piatich percent priemernej mzdy, avšak 0,1 percenta pridelili ministerstvu. Zvyčajne všetky peniaze z verejného poistenia smerujú do zdravotných poisťovní.

Minister zdravotníctva Richard Raši po rozhodnutí poslancov vyhlásil, že peniaze použije na úhradu nákladov spojených s preventívnymi opatreniami na predchádzanie chorobám. Napokon bolo na tieto účely použitých asi 3,3 milióna eur (99 miliónov Sk), napríklad na program starostlivosti o matku a dieťa či program starostlivosti o deti a dorast.

Približne štvornásobne viac - 13,4 milióna eur (404 miliónov korún) bolo podľa Čižmárikovej použitých na nákup prístrojov pre nemocnice v správe ministerstva. Ďalšie peniaze smerovali na centrum transplantácie pečene a asi šesť miliónov eur (180 miliónov Sk) ministerstvo nemohlo využiť, pretože štátne úrady museli pre hospodársku krízu šetriť.

Bývalý poradca niekdajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca Peter Pažitný z HPI pridelenie peňazí z poistného ministerstvu kritizoval. "Zdroje by objektívnejšie rozdelili poisťovne", povedal v reakcii na informácie o použití financií. Je podľa neho otázne, aké prístroje sa za peniaze nakúpili a či prispejú k výraznejšiemu predchádzaniu vzniku chorôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu