Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Červenkovi to spočítali, za staršiu lúpež 5 rokov!

Roman Červenka
Roman Červenka

BRATISLAVA – Údajný bankový lupič Roman Červenka pôjde na päť rokov do väzenia. Za staršiu lúpež retiazok, prsteňov a mobilu. Krajský súd mu znížil trest o rok. Červenka je známy najmä tým, že policajtom utiekol cez okienko na záchode nemocnice.

V marci dostal Červenka v tomto prípade súhrnný trest, pretože už v roku 2003 ho odsúdili na tri roky za iné lúpeže. Trest si už čiastočne do podmienečného prepustenia odsedel. Zvyšok si mal podľa verdiktu súdu odpykať v prvej nápravnej skupine. Proti marcovému verdiktu sa Červenka odvolal, podľa neho nešlo o lúpež, ale výtržníctvo, prinajhoršom vydieranie.

Prípad je z mája 2001 a nesúvisí s prípadom bankovej lúpeže z januára 2008, pre ktorú bol Roman Červenka v sprievode policajtov a podarilo sa mu újsť.

Červenka s komplicom napadli na Ihriskovej ulici v Bratislave muža, udierali ho a kopali, z krku a ruky mu zobrali retiazky, prstene, ukradli mu aj mobil, čím mu spôsobili škodu 23 500 korún. Červenka v marci povedal, že „mu je ľúto, že sa tak dlho všetci stretávali na súde, rovnako mu je ľúto, že sa s poškodeným pobili," odmietol však, že by sa dopustil lúpeže. Podľa neho bolo dôvodom potýčky snaha donútiť poškodeného, aby vrátil tlačiareň, ktorú si požičal od jedného známeho.

„Žiadam vás, aby ste obžalovaných odsúdili, aby som sa s nimi mohol stretnúť v base, kde ich rozpučím ako žaby," ukončil vtedy svoju svedeckú výpoveď muž, ktorý vystupoval ako poškodený. Ako svedka ho eskortovali z košického väzenia, kde si odpykáva 10-ročný trest za lúpež, vydieranie a nebezpečné vyhrážanie.

Na pojednávaní najprv nechcel vypovedať s odôvodnením, že incident sa stal dávno a na podrobnosti sa už presne nepamätá, takže sa nechce dopustiť krivej výpovede. Napokon však na otázky sudkyne odpovedal. Dvojicu obžalovaných poznal, lebo bývali neďaleko od neho. Potvrdil, že do neho obžalovaní kopali a udierali ho. Pravdepodobne použili aj nejaký predmet.

„S takými ručičkami by to nedokázali,“ dodal. Napriek tomu, že si kryl tvár, videl, ako mu Roman Červenka strhol retiazku z krku a zobral mobil, druhý obžalovaný zas retiazku z ruky a prstene.

Červenka čelí dvom ďalším žalobám. Súdia ho za lúpežný prepad bankovej pobočky v bratislavskej Rači a dva incidenty – bitku s návštevníkmi reštaurácie a útok na policajta, po ktorom sa pokúsil ujsť. Práve tento incident s policajnou hliadkou ho dostalspäť do väzby, z ktorej sa predtým dostal na kauciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu