Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slota nechce bývalých komunistov vo verejných funkciách

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Podľa predsedu SNS Jána Slotu by bývalí funkcionári komunistickej strany a tajnej služby nemali zastávať verejné funkcie. Súhlasí preto so zverejňovaním zväzkov spolupracovníkov ŠtB.

Výhrady má len k tomu, že zverejnenie sa netýka aj „veľkých šéfov“ komunistickej strany a dôstojníkov ŠtB, ktorí boli podľa neho skutočne zodpovední za perzekúcie ľudí. „Hovorme o pôvodcoch tohto zla, nehovorme o tých pešiakoch“, vyzval Slota v diskusnej relácii televízie Markíza Sito. Upozornil tiež, že časť spisov ŠtB bola po roku 1990 skartovaná. „To čo sa dnes objaví je len špička ľadovca“, myslí si Slota.

Poslankyňa KSS Dagmar Bollová kritizovala činnosť Ústavu pamäte národa (ÚPN). Ten podľa nej ľuďom dostatočne nevysvetlil, čo jednotlivé formy spolupráce s ŠtB znamenali. Ústav podľa nej zanedbáva zločiny z rokov 1939 až 1945.

Bollová súhlasila so Slotom, že ľudia, ktorých mená sa v zoznamoch objavia, by nemali byť verejne činní. Podľa nej išlo o „sluhov“ bývalého režimu. Bollová je však proti tomu, aby sa voči príslušníkom ŠtB vyvodzovala kolektívna zodpovednosť. „Nadprácu“ podľa nej vykonávala len malá časť spolupracovníkov tajnej služby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu