Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NAD VECOU Nepekný pohľad do revolučného zrkadla

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Kým české politické a spoločenské špičky oslavovali November 89 doslova plece pri pleci (koncert venovaný revolúcii spojil dohromady nezmieriteľných politických rivalov užívajúcich si spomienku na tak slávny dejinný okamih), na Slovensku prejavili všetci zainteresovaní pozoruhodnú malosť.

Urazení revolucionári, ktorí si pred dvadsiatimi rokmi dali tak ľahko a tak rýchlo vyraziť všetky tromfy z rúk, odmietli sláviť pod jednou strechou s momentálnymi víťazmi. Tí sa neostýchali zneužiť výročie na prezentáciu vlastných ľavicových politických dogiem o sociálnej spravodlivosti. Porazená pravica si na prezentáciu svojej verzie revolúcie najala vlastné divadlo. Osobitnou kapitolou je premiér, ktorý sa Novembru úplne obrátil chrbtom (čo je len eufemistické označenie časti pod chrbtom).

Ficovi síce nemožno vyčítať nekonzekventný (t.j. pohŕdavý) postoj k Nežnej, aj tak však je jeho výlet do Londýna neslušným, grobiánskym gestom, za ktoré by sa mal hanbiť. Suma sumárum: revolucionári sa nenaučili prehrávať a politici vyhrávať (nie voľby, ale chovať sa veľkoryso, alebo aspoň slušne) A kým za Moravou spomienka na revolúciu dokáže spájať a pestovať v ľuďoch pocit národnej hrdosti, na Slovensku rozdeľuje a pestuje v ľuďoch pocit znechutenia. Taký je náš obraz v zrkadle, ktoré nám nastavilo jedno výročie.

Zdroj: Topky.sk, ce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu