Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tribúni revolúcie nemali vždy čisté úmysly, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Spomienkou na revolučné udalosti spred dvadsiatich rokov začal svoju pracovnú návštevu v Londýne premiér Robert Fico. V prejave na University College of London zmapoval novodobé slovenské dejiny.

Hovoril o prínosoch i negatívach novembra 1989. Aj keď podľa neho ľudí priviedli do ulíc heslá ako "sloboda" a "demokracia", realita sa od novembrových ideálov líšila. "Veľmi skoro vysvitlo, že tribúni revolúcie neboli vždy len féroví, boli v tom aj stranícke a ekonomické záujmy," povedal Fico. Premiér skritizoval ponovembrovú privatizáciu, ktorá je vraj výsledkom chybnej politickej stratégie. Nežnú revolúciu označil za cestu k samostatnej Slovenskej republike. "Bez novembra '89 by sa Slovensko nemohlo osamostatniť," tvrdí Fico.

Premiér sa venoval aj súčasnému stavu slovenskej ekonomiky, predostrel aj vízie slovenskej vlády konsolidovať rozpočet. Ako dodal, rovnaké úspechy ako v oblasti občianskych práv teraz treba dosiahnuť i v oblasti sociálnych práv. Fico odpovedal aj na otázku jedného z prítomných k postaveniu maďarskej menšiny na Slovensku. Študent maďarskej národnosti sa ho opýtal, čo by urobil pre zlepšenie postavenia svojej menšiny, keby bol Maďarom žijúcim na Slovensku. "Urobil by som všetko pre to, aby bola zachovaná identita národnosti v oblastiach ako kultúra alebo literatúra, ktoré sa od slovenskej líšia," reagoval premiér. Podľa neho má však maďarská menšina na Slovensku dostatočný priestor v školstve, divadlách i televízii. "Ale urobil by som ešte jednu vec, perfektne by som sa naučil po slovensky," dodal Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu