Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Proti skládke v Pezinku protestovalo vyše tisíc ľudí

Aktivista Ondrej Dostál
Aktivista Ondrej Dostál

PEZINOK - Viac ako tisíc ľudí dnes v Pezinku protestovalo proti navážaniu odpadu na tamojšiu kontroverznú skládku. Odpad na skládku začal koncom októbra opäť voziť jej prevádzkovateľ po tom, čo Ústavný súd zrušil verdikt Najvyššieho súdu o zákaze jej prevádzky.

Aktivisti sa k uzneseniu Ústavného súdu zatiaľ nedostali, chcú preto požiadať o jeho sprístupnenie. "Sme odhodlaní vydržať, až dokiaľ tu tá skládka nebude," povedal Jaroslav Pavlovič z občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta, ktorá demonštráciu organizovala. Aktivisti chcú podniknúť ďalšie kroky proti navážaniu odpadu, stále im však chýba rozhodnutie Ústavného súdu.

Začali preto zbierať podpisy pod žiadosť o jeho sprístupnenie. "Kým ho nemáme, nevieme ako sa máme brániť. Považujeme to za absolútne nefér takýto stav," tvrdil Pavlovič. Ústavný súd ešte v októbri vraj dočasne zrušil skoršie rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý prevádzku skládky zakázal. Podľa odporcov skládky rozhodnutie Ústavného súdu opätovné navážanie odpadu neumožňuje. Najvyšší súd koncom mája zmenil verdikt nižšieho súdu tak, že zrušil rozhodnutia o povolení skládky.

Zároveň vec vrátil Slovenskej inšpekcii životného prostredia na nové konanie. Spoločnosť Ekologická skládka po rozhodnutí Najvyššieho súdu navážanie odpadu na skládku zastavila. Mediálne sledovaná výstavba skládky a proces jej povoľovania vyvolal veľký odpor obyvateľov a aktivistov. Tí už organizovali niekoľko demonštrácií a tiež bránili vjazdu a výjazdu vozidiel do areálu skládky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu