Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Jahnátek sa rozporu s EÚ o poskytovaní štátnej pomoci neobáva

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Majetok firiem v konkurze, ktoré vláda označí za strategické, bude môcť kúpiť štát. Poslanci dnes schválili návrh zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa strategických spoločností. Právnu normu kritizovala najmä opozícia.

Predkladateľ návrhu, minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, však kritiku odmieta a tvrdí, že cieľom zákona v žiadnom prípade nie je znárodňovanie ale snaha o udržanie pracovných miest v krízou ohrozených podnikoch strategického významu. Príprava zákona pritom vyplynula zo situácie v Nováckych chemických závodoch, ktoré dostala kartelová pokuta od Európskej komisie do existenčných problémov a ohrozených je tak niekoľko stoviek pracovných miest.

Minister hospodárstva však zatiaľ nevie o žiadnom inom podniku, ktorého by sa schválený zákon, ktorý ešte musí podpísať prezident, mohol dotýkať. Ministerstvo podľa neho takéto podniky ani nevyhľadáva. "Toto nie je zákon, ktorý by mal vyhľadávať podniky, ktoré budú mať potenciálne problémy. Toto je zákon, ktorý umožňuje štátu reagovať, keď takáto situácia nastane," povedal novinárom po dnešnom hlasovaní Jahnátek.

Minister sa pritom neobáva ani konfliktu tejto právnej normy s pravidlami Európskej únie. O nepovolenú štátnu pomoc podľa neho ísť nemôže, pretože štát nekupuje firmu, ale jej majetok.

"My kupujeme majetok. Nekupujeme spoločnosť, my nedávame pôžičku tomuto podniku," konštatoval. Opozícia pritom už avizovala, že návrh kvôli možnému rozporu aj so slovenskou ústavou podá na Ústavný súd SR.

"Je to ich ústavné právo, ja sa k tomu nevyjadrujem," komentoval Jahnátek. Podľa predsedu koaličnej strany ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara jeho strana so Smerom-SD veľmi dlho a detailne o návrhu rokovala, preto bola pôvodná a schválená verzia taká rozdielna. To, že návrh nebol prerokovaný aj v tripartite, podľa Mečiara nevadí.

"Rozhodla Národná rada SR a jej stanovisko je záväzné, stanovisko partnerov je konzultačné," podotkol. Ako dodal, odklad by znamenal, že by sa zákon nedal použiť v prvom kvartáli budúceho roka. Niektoré firmy sú podľa neho už teraz v situácii, že môžu vážne ovplyvniť situáciu na trhu zamestnanosti. Ako príklad uviedol Novácke chemické závody či fabriku Smurfit Kappa v Štúrove.

Podľa zákona, ktorý má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia a účinný má byť do konca budúceho roka, môže vláda za strategickú spoločnosť označiť firmu, ktorá je v konkurze, je dôležitá na ochranu zdravia, pre bezpečnosť štátu a riadny chod hospodárstva a má viac ako 500 zamestnancov alebo pôsobí v sieťových odvetviach. Vláda tvrdí, že zákon má pomôcť pri záchrane pracovných miest v krízou ohrozených podnikoch. Podľa opozície ide o nepriamu novelu konkurzného zákona a v budúcnosti prinesie veľa problémov a súdnych konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu