Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Opozícia tvrdo kritizuje úpravy v tohtoročnom rozpočte

Stanislav Janiš
Stanislav Janiš

BRATISLAVA - Úpravy štátneho rozpočtu na tento rok tvrdo kritizovali dnes v parlamente opoziční poslanci.

„Toto nie je rozpočet, ale konštatácia toho, ako ste bačovali v roku 2009 pán minister,“ zhodnotil úpravy predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Na skrátené legislatívne konanie o návrhu, o ktorom bude vo štvrtok plénum hlasovať, nevidí dôvod. Pridal sa k nemu aj spolustraník Ivan Štefanec, ktorý zdôraznil, že odmietajú nielen skrátené legislatívne konanie, ale najmä návrh, ktorý považujú za zlý a škodlivý. S kritikou vystúpil tiež Iván Farkas z SMK, podľa ktorého za úpravami vidno nekoncepčnosť, nemohúcnosť a hystériu.

Opozičníkom sa nepáči, že vláda prichádza s úpravami až v októbri. „Je to antilogické, najprv vláda schváli návrh rozpočtu na rok 2010 a až potom predkladá zrevidovaný rozpočet na rok 2009,“ podotkol. Úpravy v tohtoročnom rozpočte prichádzajú neskoro aj podľa Stanislava Kahanca z KDH. „Možno to aj chápem, prečo až teraz. Aby nemuseli počas celého roka šetriť,“ vyhlásil pred poslancami. Podľa ministra financií Jána Počiatka poslancom „uniklo, že celý svet zasiahla taká veľká kríza, aká tu možno ešte nebola“. Ako zdôraznil, na začiatku roka nebolo možné povedať žiadne presnejšie čísla.

Tie bolo možné predložiť až teraz, keď je situácia stabilizovanejšia. Pripomenul, že s deficitom a verejným dlhom sa boria aj iné krajiny. Úpravy v tohtoročnom štátnom rozpočte, o ktorých by mali poslanci rokovať v skrátenom legislatívnom konaní, považuje za adekvátnu reakciu na krízové obdobie. Ako vyhlásil, podľa jeho odhadu Dzurindove vlády aj bez krízového obdobia zadlžili Slovensko sumou 700 miliárd korún (23,24 mld. €).

Dal som si tú námahu a pozrel som si vašu bájnu stránku ukradli.sk,“ povedal Počiatek. Suma 90 miliárd korún (2,99 mld. €), ktorú mal súčasný kabinet podľa stránky ukradnúť, je podľa neho vymyslená. Uvádzané príklady označil za blud a guláš. „To nie je ani v rovine kreatívneho účtovníctva,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu