Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Opozícia hrubo politizuje slovenskú justíciu, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico obvinil opozíciu, že hrubo politizuje slovenskú justíciu. Svedčí o tom podľa neho jej návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej. "Opozícia hrubo politizuje slovenskú justíciu, o čom svedčí absolútne neopodstatnený návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej.

Súčasná vláda by musela byť pri moci minimálne 1 000 rokov, aby napáchala v justícii toľko škôd, ako sa to podarilo SDKÚ-DS a KDH za pár rokov vládnutia," odkázal premiér opozícii. Stanovisko poskytla jeho hovorkyňa Silvia Glendová. O podaní návrhu na odvolanie informovali dnes na tlačovej besede po spoločnom stretnutí šéfovia opozičného KDH a SDKÚ-DS Ján Figeľ a Mikuláš Dzurinda.

Návrh podajú v utorok podpredsedovia oboch strán. Podľa Figeľa sú dôvodmi na podanie návrhu narúšanie princípov právneho štátu a kauzy v súdnictve. Zároveň zdôraznil, že spravodlivosť je jedným z kľúčových princípov a ani ekonomike sa nebude dariť, kým nebude vymožiteľnosť práva.

Predseda parlamentu je povinný zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní od podania návrhu, ak sa pod neho podpíše viac ako 30 zákonodarcov. Pod návrh zozbierali strany viac ako 30 podpisov poslancov, a to aj poslancov SMK. Dôvodmi na podanie návrhu sú podľa Figeľa narúšanie princípov právneho štátu a kauzy v súdnictve.

Zároveň zdôraznil, že spravodlivosť je jedným z kľúčových princípov a ani ekonomike sa nebude dariť, kým nebude vymožiteľnosť práva. Podľa Dzurindu premiér Robert Fico sa mal postaviť na stranu sudcov, ktorí svojím vyhlásením popísali pomery v súdnictve. Ak sa obrátil proti nim, urobil chybu.

Dzurinda upozornil, že ľudia sa dnes nemajú kde dovolať spravodlivosti. Súdy rozhodnú, že dva a dva sú štyri, ale niekedy aj päť. SDKÚ-DS na pondelok pripravuje okrúhly stôl, kde majú padnúť konkrétne návrhy na ozdravenie justície. Modrí chcú hľadať podporu aj u vládnej väčšiny, napríklad pri voľbe členov Súdnej rady SR.

Podľa Dzurindu by mali byť volení konsenzom. Opozícia ministerke spravodlivosti vyčíta rozhodnutie o pozastavení výkonu funkcie sudkyni Jane Dubovcovej. Opozícii prekážajú disciplinárne konania voči sudcom, ktorí sa vyjadrujú kriticky k stavu v justícii. Súdy v mnohých prípadoch odsúvajú spory slušných ľudí a prednostne vybavujú žaloby politikov.

V trestných veciach sa množia prípady nezákonných rozhodnutí, na ktoré ministerstvo spravodlivosti nereaguje mimoriadnymi opravnými prostriedkami. Pre nečinnosť ministerstva spravodlivosti sa dostávajú na slobodu osoby podozrivé zo závažných zločinov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu