Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tento rozpočet vedie krajinu do závozu, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Minister financií Ján Počiatek (nominant Smer-SD) tvrdí, že návrh rozpočtu na budúci rok je sociálny a úsporný a odmieta, že by to bol účelovo-volebný rozpočet.

"Prežívame obdobie, ktoré je najväčšou fiškálnou katastrofou mimo vojen, ktoré sa v dejinách ľudstva udiali," obhajoval výšku rozpočtového dlhu v relácii TV Markíza Na telo a dodal, že štátny dlh v súčasnosti rastie vo všetkých krajinách sveta a Slovensko je ešte pod priemerom tohto rastu. Podľa bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) vláda len zadlžuje krajinu a návrh rozpočtu je podľa neho zlý.

"Tento rozpočet vedie krajinu do závozu," vyhlásil Mikloš. Podľa neho bude Slovensko zadlžené, hlúpe a bez nových pracovných príležitostí. Spochybnil aj Počiatkove slová, podľa neho iné krajiny majú veľký dlh, lebo zachraňovali banky, čo sa u nás odohralo už v roku 2000, resp. znižovali dane. "Tá situácia je skutočne fiškálnou katastrofou, ale nielen kvôli dlhu, ale aj kvôli tomu, akým spôsobom sa správa vláda Roberta Fica, ktorá v tomto roku vôbec nešetrí," vyhlásil Mikloš.

Podľa Počiatka je v rozpočte rezortu práce plánovaný masívny nárast prostriedkov na sociálne dávky. "Všetky zákonné dávky sú zvalorizované a v plnej miere vykryté v rozpočte," vyhlásil Počiatek. Mikloš s tým nesúhlasí, podľa neho je v tejto oblasti naplánovaný pokles peňazí. Počiatek oponuje, že opozícia si v návrhu našla pár čísel, ktoré neodzrkadľujú celkový rozpočet. "Sociálny štandard občanov nebude oslabený ani dotknutý," povedal Počiatek, ktorý je o tom na sto percent presvedčený, zároveň si uvedomuje, že najväčšou hrozbou budúcnosti je nezamestnanosť. "To sú len prázdne reči," zhodnotil tvrdenia ministra Mikloš.

Upozornil na situáciu konkrétnych 100 tisíc ľudí, ktorí v prvom polroku 2009 stratili prácu a mnohí z nich už stratili právo na poberanie polročnej podpory v nezamestnanosti a prepadli sa do sociálnej siete. "Vláda v budúcoročnom rozpočte nevyčlenila ani jedno euro na predĺženie podpory v nezamestnanosti," konštatoval Mikloš, podľa neho sa len vláda tvári, že to bude riešiť. Počiatek pripúšťa, že vláda predĺži vyplácanie dávky v nezamestnanosti zo súčasných šesť na osem mesiacov. "Tie rokovania sú už veľmi ďaleko a ja si myslím, že v najbližších týždňoch prijmeme k tomu jasné stanovisko," povedal.

V oblasti čerpania eurofondov Počiatek zdvôdnil doterajšie pomalé tempo tým, že išlo o úvodnú fázu a vo všetkých krajinách sa podľa neho počas tejto prípravnej časti takéto pomalšie tempo prejavovalo. "To tempo sa bude stále zrýchľovať," myslí si Počiatek, prvé lastovičky bude podľa neho vidieť v štvrtom štvrťroku 2009.

Mikloš upozornil, že súčasná vláda za dva a trištvrte roka vyčerpala necelé jedno percento a v budúcom roku chce čerpať 25 percent z tohto programovacieho obdobia. "Čiže medziročne to vychádza asi 30-násobok,..., je to evidentné, že je to postavené na vode," uviedol Mikloš, podľa ktorého vláda tieto príjmy nadsadila a považuje to za riziko. Ak sa bude podľa Mikloša čerpať "bezhlavo", tak to môže zvýšiť mieru netransparentonosti. Na druhej strane, ak sa peniaze z eurofondov nevyčerpajú, tak sa podľa Mikloša nenaplnia výdavky, ktoré vláda sľubuje pokryť eurofondami. Existuje ešte možnosť, že sa aj naplnia, aj keď tie peniaze nepritečú a náš deficit bude ešte väčší ako je plánovaný.

Počiatek mu povedal, že tomu asi nerozumie, lebo "v prípade, že by sa eurofondy nevyčerpali v tom objeme, tak deficit nebude vyšší, ale nižší".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu