Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Poľnohospodári pohrozili protestmi, kritizujú návrh rozpočtu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OČOVÁ - Poľnohospodári pohrozili demonštráciami. Nespokojní sú s návrhom rozpočtu, v ktorom vláda počíta so znížením národného doplatku na priame platby Európskej únie.

Farmári žiadajú aj zvýšenie prostriedkov štátnej pomoci. Pokiaľ poslanci pri schvaľovaní rozpočtu v parlamente ich požiadavky nezohľadnia, plánujú petičné akcie a protesty, napísali v dnešnom vyhlásení predsedovia regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr.

"Pokiaľ štát platby poľnohospodárom nezvýši, vyjdú do ulíc," povedal ČTK hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. Akým spôsobom budú farmári presne na vládu a parlament tlačiť, zatiaľ neuviedli. Podľa Nemca však bude pre politické strany nepríjemná akákoľvek forma protestov, pretože sa môžu začať už v prvej polovici novembra, teda ešte pred voľbami do samosprávnych krajov.

Objem priamych platieb, ktoré sú podľa SPPK pre roľníkov najľahšie dostupnou formou podpory, má podľa návrhu rozpočtu na budúci rok klesnúť na 360,4 milióna eur (10,86 miliardy Sk) z tohtoročných 394,5 milióna eur (11,89 miliardy Sk). Štátna pomoc poľnohospodárom sa má znížiť ešte výraznejšie, a to na viac ako osem miliónov eur (viac ako 241 miliónov korún) čo je zhruba pätina tohtoročnej sumy.

Poľnohospodárstvo na Slovensku sa po uplynulých troch ziskových rokoch pravdepodobne prepadne do straty. Farmárov do červených čísiel tlačia najmä klesajúce odbytové ceny komodít. Dlhodobo je vážna napríklad situácia na trhu s mliekom, ktorého cena sa prepadla u niektorých odberateľov na 20 eurocentov za liter (asi šesť korún). Problémy v tomto roku hlásia aj pestovatelia obilia či chovatelia ošípaných. Viaceré podniky už pre stratovosť výrazne znížili stavy poľnohospodárskych zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu