Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nezamestnanosť na 4,5-ročnom maxime: 12,45 percenta

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti na Slovensku stúpla v septembri na štyriapolročné maximum 12,45 percenta.

V evidencii úradov práce bolo 329.860 ľudí, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Informovalo o tom dnes Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Nezamestnanosť v krajine sa zvyšuje najmä pre dopady svetovej hospodárskej krízy.

V septembri sa už nezopakoval mierny pokles nezamestnanosti, ktorý štatistiky zachytili v auguste. Medzimesačne miera nezamestnanosti v deviatom mesiaci stúpla o 0,4 percentuálneho bodu, v porovnaní s vlaňajšom vzrástla až o 4,91 bodu. Zhoršenie vývoja očakáva ústredie práce aj v októbri.

Riaditeľ ústredia Ján Sihelský však pozitívne hodnotil, že napriek výraznému prílivu nezamestnaných sa súbežne podarilo značnému počtu ľudí prácu nájsť. Zatiaľ čo úrady zaznamenali takmer 49.000 nových uchádzačov o zamestnanie, približne 36.000 v rovnakom čase smerovalo mimo evidenciu nezamestnaných. "Z toho 22.000 priamo na pracovné miesta," dodal Sihelský.

Nezamestnanosť by podľa skorších odhadov analytikov mala vrcholiť začiatkom budúceho roka zhruba na úrovni 14 percent.

V rozložení miery nezamestnanosti podľa jednotlivých regiónov nenastali v septembri výraznejšie zmeny. Najvyššiu nezamestnanosť si udržal okres Rimavská Sobota (32,84 percenta), najnižšia bola v prvom bratislavskom okrese (2,63 percenta).

Trh práce sleduje aj Štatistický úrad. Ten podľa inej metodiky, než používa ústredie práce, zaznamenal v druhom štvrťroku 11,3 percenta ľudí bez práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu