Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Lučenecký prokurátor dostal za úplatok tri roky

ilustračné foto
ilustračné foto

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd dnes prvý raz potrestal prokurátora za korupciu. Prokurátorovi Milanovi Valachovi vymeral 36-mesačné väzenie a pokutu za to, že vybavoval za úplatky napríklad odklad trestu.

Okrem toho má zaplatiť pokutu 10.000 eur (301.260 Sk) v hodnote sumy, ktorú podľa súdu prijal. Proti rozhodnutiu je možné odvolanie, Valach i jeho advokát si ho neprišli vypočuť.

Podľa súdu spáchal trestný čin podvodu, lebo predstieral, že peniaze použije ako úplatok, ale neskôr si ich nechal. Keďže súd posudzoval viaceré prípady, uznali ho za vinného aj z trestného činu marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti a podplácania.

Valach, ktorý má pozastavený výkon funkcie, v minulosti vinu odmietal. Súd však vychádzal nielen z výpovedí svedkov, ale aj odpočúvania. Odsúdený prokurátor i jeho advokát sa zatiaľ nevyjadrili, či sa odvolajú, zrejme si počkajú na doručenie rozsudku. Obhajca však podľa medializovaných informácií minulý týždeň odmietol predniesť záverečnú reč, pretože je podľa neho zloženie súdu protiústavné.

Proces s Valachom sa začal v apríli 2007 ešte na Špeciálnom súde. Valach podľa prokuratúry v jednom z prípadov sľúbil policajtovi 10.000 korún (podľa konverzného kurzu 331,94 eur) za to, že do spisu o nehode jedného podnikateľa založí negatívny výsledok dychovej skúšky na alkohol a ako príčinu nehody uvedie zrážku s lesnou zverou. Nehodu vraj pritom podnikateľ spôsobil pod vplyvom alkoholu. Súd dnes odsúdil aj podnikateľa a policajta. Kým prvý z nich vyviazol s podmienkou, policajtovi vymeral trojročné väzenie.

Valach si tiež podľa obžaloby v roku 2005 vypýtal úplatok 300.000 Sk (podľa konverzného kurzu vyše 9958 eur) od odsúdeného človeka za to, že prostredníctvom "kompetentných osôb" vybaví odklad rozhodnutia o jeho nástupe do väzenia. Vec však nakoniec údajne nevybavil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu