Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nespokojní sudcovia odmietajú spájanie s politikou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA- Sudcovia nespokojní so stavom justície, ktorí to vyjadrili v dokumentoch Päť viet a vo Výzve skupiny sudcov z 26. septembra, rozhodne odmietajú, aby ktokoľvek spájal prejavy názorov a nespokojnosti sudcov s ktoroukoľvek politickou stranou a predvolebnou kampaňou.

"Naša spolupráca so všetkými politikmi sa začína a aj končí tam, kde sú ochotní pomôcť presadiť naše snahy o zmeny v súdnom systéme v legislatívnom procese," uvádzajú v stanovisku, ktoré  poskytli ich zástupcovia Katarína Javorčíková, Miroslav Gavalec a Dušan Čimo.

O takúto podporu požiadali osobne každého poslanca koalície aj opozície už 1. októbra po tlačovej konferencii, keď poslancom a aj ich asistentom e-mailovou poštou doručili obidva dokumenty. Dokumenty s rovnakou žiadosťou doručili aj všetkým najvyšším ústavným činiteľom, vrátane predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady a ministerky spravodlivosti.

"Nesúhlasíme s názorom predsedu vlády, že súčasné pomery v slovenskej justícii sú vnútornou vecou sudcov a musia si ich vyriešiť sami," píšu v stanovisku nespokojní sudcovia a dodávajú, že súdnictvo je vec verejná, týka sa celej spoločnosti a každého občana. Za jej stav preto nie sú zodpovední len sudcovia, ale rovnaký diel zodpovednosti majú aj predstavitelia moci výkonnej a zákonodarnej.

Vyjadrili sa aj k verejnému posudzovaniu práce sudcov, pričom zdôrazňujú, že sú si veľmi dobre vedomí zodpovednosti za výkon svojej funkcie. "Každý z nás osobne zodpovedá za výsledky svojej práce v podmienkach, ktoré nám pre výkon funkcie vytvoril tento štát. Považujeme za zasahovanie do nezávislosti sudcov, keď sú sudcovia v súvislosti s prejavmi ich kritických názorov bez relevantných argumentov a dôvodov spájaní s tými, ktorí majú problémy s prieťahmi v konaní, alebo si neplnia svoje sudcovské povinnosti," uvádzajú v stanovisku. Takéto vážne obvinenia voči konkrétnemu sudcovi by mal podľa nich vysloviť len disciplinárny súd na základe dôkazov vykonaných v riadnom disciplinárnom konaní.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v piatok na tlačovej besede označil súčasné poukazovanie na stav justície za "organizovaný útok na tretí pilier moci“. Podľa lídra najmenšej vládnej strany sa ním zaoberajú predovšetkým Daniel Lipšic z KDH a Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS. Dôvody ich konania majú politický charakter, tvrdil Mečiar a dodal, že opäť sa "úspechy zamlčujú a niektoré nedostatky sú zveličené". KDH aj SDKÚ hrajú o budúcu vládu, myslí si Mečiar, podľa ktorého je tu snaha zdiskreditovať ĽS-HZDS, aby ostal Smer-SD po parlamentných voľbách sám a musel rokovať o nových politických partneroch.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok nechcel komentovať štvrtkové vyhlásenie viac ako sto sudcov, v ktorom kritizujú stav súdnictva, v ktorom tvrdia, že pracujú v strachu a neslobode. "Ja nemám žiadny dôvod komentovať to, čo sa deje medzi sudcami. Je to ich vnútorná vec, musia si to jednoducho vyriešiť sami," vyhlásil Fico na tlačovej besede.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu