Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Fico chce prísnejší tlačový zákon, niektoré médiá vraj klamú

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) navrhne sprísniť kontroverzný tlačový zákon. Požadovať bude automatické ukladanie pokút médiám za prehrešky voči norme a skrátenie lehôt na zverejnenie odpovede. Fico to dnes pred novinármi odôvodnil nepravdivými informáciami, ktoré podľa neho o ňom a jeho rodine zverejňujú niektoré médiá.

Premiér sa dlhodobo netají kritikou hlavne domácej tlače. Jeho vláda presadila v parlamente nový tlačový zákon, ktorý od vlaňajšieho júna priniesol novinám, časopisom a tlačovým agentúram napríklad povinnosť uverejňovať odpovede dotknutých strán aj na pravdivé články. Fico oznámil, že chce navrhnúť skrátenie lehoty na zverejnenie odpovede na dva dni zo súčasných troch dní, pred voľbami by médiá mali mať lehotu len 24 hodín.

Fico sa tiež vyslovil za to, aby médiá v prípade nezverejnenia odpovede automaticky dostali pokutu. V súčasnosti môžu občania, úrady a firmy na súde žiadať náhradu od 50.000 do 150.000 Sk (takmer 1660 až 4979 eur), ak médiá opravu či odpoveď neuverejnia.

Súčasné znenie zákona však posúdi Ústavný súd, ktorý prijal podnet opozičných poslancov. Súd by mal rozhodnúť, či zákon neobmedzuje základné práva a slobodu prejavu. Poslanci napadli aj ustanovenie o priznaní odškodného súdom za nezverejnenie opravy alebo odpovede. jpa boa prl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu