Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hackeri dostali za útok na NBÚ podmienky, píše SME

NBÚ
NBÚ

BRATISLAVA - Dvoch hackerov potrestal súd za útok na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) ročnými podmienečnými trestami. Napísal to dnes denník Sme.

Okresný súd Bratislava V rozhodol takzvaným trestným rozkazom, aké sa používajú pri menej závažných trestných činoch. Mladíci majú šancu rozhodnutie ešte napadnúť.

Hackeri napadli NBÚ pred tromi rokmi. Podľa vyjadrení viacerých ďalších hackerov chceli upozorniť, že úrad nemá dostatočné zabezpečenie pred útokmi. Prácu im uľahčilo aj to, že NBÚ chránilo len jednoduché heslo "nbusr123". Mladým mužom sa podarilo ovládnuť niekoľko počítačov, mohli rozosielať napríklad elektronickú poštu. Žiadne utajované informácie však podľa úradu neunikli.

Podmienečné tresty majú odklad na dva roky. V prípade, že potrestaní muži verdikt napadnú, bude sa musieť začať riadny proces s dokazovaním.

Súd vyniesol rozsudok približne mesiac po tom, čo špeciálny prokurátor podal obžalobu. Sme napísalo, že pôvodne bol prokurátor ochotný uzavrieť s mladíkmi dohodu o vine a treste. Tá by predpokladala, že mladíci by sa priznali a od trestu by sa upustilo. Muži to však vraj odmietli.

Mladší z hackerov mal v čase útoku 18 rokov, svoje aktivity podľa Sme uskutočňovali na strednej škole v Michalovciach. Prezradilo ich údajne to, že sa dohadovali na chatovacom programe icq.

Útok vzbudil pozornosť aj preto, že Národný bezpečnostný úrad vydáva bezpečnostné previerky, ktorých držitelia majú právo sa oboznamovať s utajovanými informáciami.

Hackeri sa podľa Sme nechceli k obvineniam vyjadrovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu