Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SDKÚ: Tender na záchranky smrdí klientelizmom

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvé kolo tendra na záchranky v réžii ministerstva zdravotníctva smrdí podľa opozičnej SDKÚ-DS klientelizmom. "Tu ide o biznis so zdravím," vyhlásil v súvislosti so súťažou poslanec Viliam Novotný. Strana má pritom aj konkrétne podozrenia, zatiaľ však o nich hovoriť nechce. "Naozaj sa ale bojím, že prišlo k dohode o tom, ako bude rozdelený trh so záchrankami," dodal Novotný.

SDKÚ-DS preto začiatkom septembra v parlamentnom zdravotníckom výbore navrhne uskutočniť na ministerstve zdravotníctva poslanecký prieskum. Okrem iného chce poznať presné kritériá súťaže. Ministra Richarda Rašiho sa pritom údajne budú pýtať tie isté otázky, ktoré pred štyrmi rokmi pri podobných podozreniach kládol Pavol Paška vtedajšiemu ministrovi Rudolfovi Zajacovi.

Tender na prevádzkovanie záchraniek kritizuje aj Asociácia poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby SR. Jej členovia v prvom kole súťaže prepadli, keď stratili 53 bodov. Zatiaľ však nevedia prečo, žiadne oficiálne rozhodnutie nedostali. O pridelení staníc rozhodovala výberová komisia zložená z odborníkov menovaných ministrom zdravotníctva.

Podľa predsedu asociácie Jána Hencela rezort jednoducho odpísal tých, ktorí úspešne podnikali a boli pripravení poskytovať svoje služby aj ďalej. O prácu by pritom malo prísť asi 600 lekárov a zdravotníkov. Ministerstvo zdravotníctva asociácii odkázalo, že v rezorte nájde uplatnenie každý kvalifikovaný zdravotník.

Najúspešnejšími uchádzačmi tendra na prevádzkovanie 78 staníc záchrannej zdravotnej služby sa stali štátna Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava a Falck - Záchranná, a.s. Košice. Obe získali kontrolu nad 18 sídlami. V súčasnosti má pritom Falck 74 bodov a bratislavská záchranka deväť.

Rezort už stihol začiatkom júla vyhlásiť aj ďalší tender na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Tentoraz išlo o 119 staníc. Lehota na podanie žiadostí je do 8. septembra tohto roka. Celkovo by sa pritom malo rozdeliť až 270 sídiel.



V. Novotný: Tender na záchranky-klientelizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu