Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Novinka v pôrodníctve: Rodičky si za lekára priplatia 5-tisíc

KOŠICE - Úplatkárstvu pri pôrodoch vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach vyhlásili vojnu! Zamedziť má tomu dobrovoľný 5-tisícový poplatok, ak si rodička pri pôrode vyberie "svojho" lekára. Túto celoslovenskú novinku zaviedli začiatkom marca a postupne ju mienia využívať aj v ďalších odboroch.

"Takto chceme zabrániť braniu úplatkov. Naivne vyznievalo tvrdenie, že k pôrodu rodičky prišiel v noci alebo počas sviatkov lekár, ktorý v tom čase nemal službu a ani nárok na honorár," povedal námestník riaditeľa tejto nemocnice Richard Raši. Rodičky si za vybraného lekára priplatia jednotný poplatok iba vtedy, keď k pôrodu príde mimo svojho pracovného času.

Z praxe podľa Rašiho vyplýva, že takýchto prípadov nebýva viac ako 20 percent: "Ak pôrod prebehne počas služby vybratého pôrodníka, obavy pacientok o drahší pôrod nie sú namieste. Z poplatku, na ktorý pacient dostane potvrdenie, dve tisícky získa k platu samotný pôrodník, zvyšok pôjde na rozvoj pracoviska." Nemocnica chce oficiálnymi platbami zabrániť šumom o 5- až 7-tisícovom všimnom za pôrod. "Vyvrátia sa tak všetky prípadné podozrenia, že niekto za niečo musel priplatiť. Ak sa tak predsa stane, lekára čaká prepustenie!" dodal Raši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu