Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Podľa SOI reťazce pri výpredajoch zavádzali zákazníkov

BRATISLAVA - Obchodné reťazce na Slovensku vo svojich výpredajoch počas januára a februára masívne zavádzali svojich zákazníkov výškami zliav akciových tovarov. Vyplýva to z 229 kontrol, ktoré v tomto období urobila Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) v 135 predajniach obchodných reťazcov na celom Slovensku.

Ako sa ďalej uvádza v správe SOI o výsledkoch kontrol, obchodné reťazce uvádzali v letákoch, na cenovkách a visačkách ako predchádzajúce ceny tovarov pred výpredajom úplne prvé predajné ceny a nie tie, ktoré evidovali ako posledné pred začiatkom výpredajových akcií.

"Takýto postup vyvolával zdanie veľkých cenových zliav, hoci ceny mnohých druhov tovaru boli už predtým viackrát znižované. Niektoré ceny, z ktorých predávajúci vychádzali pri výpočte zľavy, neboli evidované vôbec a v niektorých prípadoch boli akciové ceny v skutočnosti vyššie ako ceny pred začatím výpredaja," uvádza sa v správe.

Okrem nesprávne uvedených cien reťazce zavádzali aj tým, že nie všetky výrobky propagované v reklamných letákoch boli v predaji. V obchodoch buď avizované výrobky chýbali úplne alebo ich mal predajca na sklade, no neponúkol ich zákazníkom. Niektoré druhy tovarov boli dokonca vypredané už pred začatím akcie.

Ďalším zavádzaním bolo účtovanie vyššej akciovej ceny ako bola propagovaná alebo účtovanie akciovej ceny za jeden kus, hoci na letáku bola tá istá cena za dva kusy tovaru. V obchodoch boli tiež tovary označené dvoma odlišnými cenami a akciové druhy tovaru mali v minimálnych množstvách.

Vo všetkých kontrolovaných prevádzkach, kde SOI zistila nedostatky, boli prijaté opatrenia a záväzné pokyny na nápravu a spolu bolo začatých 92 správnych konaní o uložení finančných postihov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu