Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dalajláma s opozičnými politikmi hovoril aj o autonómii Tibetu

Tibetský vodca XIV. dalajláma Tändzin Gjamccho
Tibetský vodca XIV. dalajláma Tändzin Gjamccho (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tibetský duchovný vodca dalajláma sa dnes stretol s predstaviteľmi slovenských opozičných politických strán SDKÚ-DS, KDH, SMK a Most-Híd. Podľa zúčastnených politikov im tibetský exilový vodca vysvetľoval svoje snahy o širšiu autonómiu Tibetu.

Na rozdiel od opozície sa s dalajlámom nestretne počas jeho trojdňovej návštevy žiadny z vládnych politikov. Kroky tibetského vodcu sú totiž pod drobnohľadom Číny, ktorá ho považuje za separatistu. "Usiluje sa o autonómne pôsobenie svojho národa v rámci Číny," povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Dalajláma na vysvetlenie svojich cieľov použil vraj aj grafický príklad. "To nie je ani separatizmus. To je úsilie len dosiahnuť to, čo, ako nám povedal, obsahuje samotná čínska ústava," dodal.

Dzurinda sa na schôdzke s budhistickým mysliteľom zúčastnil aj napriek tomu, že v minulosti ako premiér sa s ním nestretol. "Zrejme som bol zaneprázdnený. Ja si neviem po tých rokoch spomenúť," tvrdil Dzurinda, podľa ktorého sa však s jeho vedomím a súhlasom s dalajlámom stretli pred deviatimi rokmi dvaja podpredsedovia vlády Ivan Mikloš a Pál Csáky.

Dzurinda nepriamo kritizoval aj neochotu vládnych politikov stretnúť sa s tibetským duchovným vodcom. "Každý robíme politiku jednak ako vieme, a nepochybne aj podľa toho o aké hodnoty sa opierame, alebo sa neopierame," tvrdil.

Okrem Dzurindu sa zúčastnili na polhodinovej schôdzke podpredseda parlamentu Milan Hort, šéf KDH Pavol Hrušovský, predseda SMK Csáky a šéf nedávno vzniknutej strany Most-Híd Béla Bugár.

Budhistický mysliteľ pricestoval na Slovensko v utorok. Dnes si okrem stretnutia s opozičnými politikmi a novinármi prebral aj cenu Jána Langoša za jeho boj za dodržiavanie ľudských práv.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu