Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zranená žena z VOP Nováky je po operácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Žene, ktorá dnes utrpela vážny pracovný úraz vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, v týchto chvíľach operovali horné končatiny a brušnú dutinu v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Ak sa nevyskytnú žiadne komplikácie, mala by byť mimo ohrozenia života. Informoval o tom primár oddelenia traumatológie Rooseveltovej nemocnice Eugen Bielik. Konkrétne o zraneniach pacientky odmietol hovoriť, uviedol len, že je ťažko zranená.

Zranenie troch žien, z ktorých jednu museli s vážnymi poraneniami rúk previesť vrtuľníkom do nemocnice v Banskej Bystrici, si vyžiadalo vznietenie tzv. pyroelementu na rozbuške vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch.

Hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela opísal udalosť tak, že pri rozoberaní munície sa odstráni špička, ktorá má priemer asi 15 centimetrov a znej sa vyberie rozbuška. „To je taký malý, úzky, päť až 10 centimetrový valček, priemer má možno dva centimetre, a ten žena rozoberala," vysvetlil Gemela. V rozbuške je tzv. pyroelement, ktorý má podľa Gemelu rozmery asi jeden centimeter krát jeden milimeter, a ten sa vznietil. „Čiže nič nevybuchlo,“ skonštatoval Gemela.

Podľa hovorcu ministerstva nehrozí, aby po udalosti nasledovalo v jej dôsledku ďalšie vznietenie, alebo výbuch munície, ktorá je vo VOP Nováky.

Do podniku smeruje minister obrany Jaroslav Baška, aby zistil, aká je aktuálna situácia. Vladimír Gemela dodal, že prípad sa vyšetruje ako pracovný úraz. "Preveruje sa, či to bolo vinou tej pracovníčky, že do toho bodla doslova, alebo sa stalo to, že ten element ako taký sa vznietil," ukončil Gemela, podľa ktorého treba počkať na výsledky vyšetrovania, ktoré vedie polícia, lebo boli zranené civilné osoby. Ženu (49) previezli helikoptérou do nemocnice v Banskej Bystrici. Informovali o tom leteckí záchranári.

Pri predvlaňajšej explózii vo VOP prišlo o život osem ľudí a viacerí ďalší pracovníci fabriky sa zranili. Polícia obvinila štvoricu bývalých vysokopostavených manažérov a bezpečnostného technika vo VOP, ktorí sú podľa nej zodpovední za výbuch v závode. Vo fabrike v súčasnosti vyrábajú napríklad granáty alebo prerábajú ostrú muníciu na cvičnú.

Na Hornej Nitre zomreli pri augustovej explózii v bani v Handlovej dve desiatky baníkov a záchranárov. V roku 2006 zasa zával v bani na hnedé uhlie pri Novákoch neprežili štyria baníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu