Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sudca Kohút žiada od Oberhausera ospravedlnenie a pol milióna

Viliam Oberhauser
Viliam Oberhauser

ZVOLEN - Hlavné pojednávanie v spore o ochranu osobnosti medzi sudcom Najvyššieho súdu (NS) SR Sergejom Kohútom a Viliamom Oberhauserom sa dnes začalo na Okresnom súde vo Zvolene.

Kohút zažaloval Oberhausera za jeho vyjadrenia z júna minulého roka, že Kohút sa rozhodnutím vrátil do čias komunizmu. Žiada od neho ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 500-tisíc korún.

Oberhauser svojimi výrokmi, za ktoré ho Kohút zažaloval, reagoval na rozhodnutie NS SR, ktorým vrátil zapísanie Petra Súlovského ako štatutára SNS ministerstvu vnútra na opätovné preskúmanie. Kohút sa podľa Oberhausera po rozhodnutí NS pre médiá vyjadril, že štatutármi sa tak znova stanú Jaroslav Paška a Anna Malíková, čím prejudikoval rozhodnutie ministerstva. Oberhauserove výroky údajne poškodili Kohúta tým, že narušili jeho dôveryhodnosť.

Ako dnes uviedol na pojednávaní, na rôznych seminároch dostával ironické otázky týkajúce sa tohto prípadu. Hlboko sa ho dotkli, vzhľadom na to, že od roku 1968 bol perzekvovaný a funkciu sudcu môže opäť vykonávať až od roku 1990. Oberhauser sa odvoláva na slobodu prejavu.

"Vo svojom vyjadrení som komentoval len výrok a nie osobu sudcu Kohúta. Nikde nie je povedané, že nie je možné sa vyjadrovať k vyjadreniam sudcov v médiách," povedal Oberhauser. Sudkyňa pojednávanie odročila na neurčito. Obe strany jej majú predložiť návrhy na ďalšie dokazovanie, Kohút musí tiež predložiť doklady o tom, že bol perzekvovaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu