Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Spolupráca Oberhausera s ŠtB sa ukáže po zverejnení zväzkov

Viliam Oberhauser
Viliam Oberhauser

ZVOLEN - Údajná spolupráca Viliama Oberhausera s bývalou komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) sa dokáže, keď Ústav pamäti národa zverejní zväzky zo stredného a západného Slovenska. Vyhlásil to Ján Slota na Okresnom súde vo Zvolene počas dnešného pojednávania v spore o ochranu osobnosti.

Oberhauser ho žaluje za jeho výroky, v ktorých Oberhausera označil ako „eštebáka“. Slota to údajne prvýkrát povedal pre médiá v máji minulého roka po spornom sneme SNS v Detve a neskôr viackrát zopakoval. Oberhauser od Slotu požaduje verejné ospravedlnenie a jeden milión korún ako náhradu za nemajetkovú ujmu. Označenie za eštebáka totiž znižuje jeho dôveryhodnosť v spoločnosti aj v podnikateľskom prostredí a tým ho poškodzuje.

Ešte pred začiatkom pojednávania sa strhla hádka medzi Oberhauserom a podpredsedom Slotovej SNS Dušanom Švantnerom o tom, kto viac obhajuje záujmy Slovákov. „Slota je agent maďarskej iredenty,“ uviedol Oberhauser. „Keby nie Vila Oberhausera a jeho podrazov, mohli sme byť v parlamente,“ povedal Švantner. Slota pre médiá pred pojednávaním uviedol, že Oberhauser používal eštebácke metódy v škole aj v práci. „Kravské lajno je čistejšie po morálnej stránke ako táto špina. A to urážam tú kravu. Tento človek poškodil toľkým ľuďom, že škoda o tom rozprávať,“ povedal Slota.

Oberhauserov právny zástupca Dušan Pálka dnes pred súdom rovnako ako v prvý deň pojednávania v októbri pripomenul, že Slota doteraz nepredložil jediný dôkaz svojich tvrdení. Podľa Slotu však môžu údajné eštebácke metódy Oberhausera dosvedčiť mnohí svedkovia, ktorých však nekonkretizoval. „Sú tisíce a tisíce ľudí, ktorí tento názor zdieľajú,“ povedal Slota s tým, že ak by ich mal súd predvolať, muselo by byť pojednávanie na zvolenskom zimnom štadióne. Špina podľa neho vypláva na povrch po zverejnení kompletných zväzkov ŠtB. Dodal však, že si myslí, že najkvalitnejší agenti boli zo zväzkov vymazaní alebo ich hárky zlikvidované. Či sa Oberhauserova spolupráca s ŠtB dokáže, nie je podľa Slotu podstatné.

„Možno, že niektorí eštebáci boli úplne zlatí ľudia oproti tomuto človeku,“uviedol. Slotov právny zástupca Karol Gordík opäť poukázal na to, že označenie „eštebák“ nie je podľa neho hrubo urážajúci výraz. „Bežne sa používa pri oslovovaní ľudí, ktorí sa správajú tak, ako sa správa navrhovateľ,“ povedal Gordík.

Na Oberhaserovu otázku, prečo sa Slota tvrdo domáha svojich osobnostných práv napríklad v spore proti denníku Nový Čas, a súčasne šliape po osobnostných právach iného človeka, Slota uviedol, že navrhovateľ nie je osobnosť, preto nemôže pošliapavať jeho práva. Celý proces označil za frašku, ktorú Oberhauser potrebuje na svoje zviditeľnenie a jeho oberá o drahocenný čas. Oberhauserovu výpoveď nazval drístami a tliapaním.

Ako jediný svedok vypovedala Oberhauserova sestra Mária Pauková. Uviedla, že Slotove výroky jej spôsobili psychickú traumu, neuchádza sa pre ne ani o pracovné miesto, o ktoré má záujem. „Známi sa ma pýtajú, či sme eštebáci,“ uviedla. Pálka pripomenul, že by bolo možné podať ďalšie žaloby na ochranu osobnosti len za Slotove výroky na dnešnom pojednávaní.

Sudkyňa pojednávanie odročila na 7. marca 2005. Obe strany majú dovtedy predložiť ďalšie dôkazy. Právny zástupca Slotu má tiež súdu do troch dní označiť svedkov, ktorých navrhuje vypočuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu