Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico bude s Bajnaiom hasiť slovensko-maďarské vášne

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na 10. septembra je naplánovaná schôdzka slovenského a maďarského premiéra. Bajnai má záujem zlepšiť vzťahy, s Ficom sa im to podarí. Tvrdí šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Pri zákaze vstupu maďarského prezidenta na Slovensko sme ho chceli len chrániť a zabrániť zneucteniu jeho návštevy. Tak vysvetlí vláda zákaz vstupu Sólyomovi do Komárna.

„Bolo tam naozaj riziko, že dôjde k stretu extrémistických skupín, bolo tam riziko, že dôjde nejakým spôsobom k zneucteniu jeho pobytu na Slovensku,“ dodal.

Ďalším dôvodom ale bola nevhodnosť návštevy..

„Považovali sme za nevhodné, aby v tej atmosfére, ktorá dva mesiace tu prevláda v slovensko-maďarských vzťahoch, keď sme obviňovaní z genocídy, z fašizmu a z podobných záležitostí, maďarský prezident prišiel ostentatívne na Slovensko a predniesol tu verejný prejav, urobil niekoľko politických aktov a ešte demonštratívne vylúčil z toho slovenských predstaviteľov,“ povedal Lajčák.

Vzťahy medzi krajinami vyostrila aj novela jazykového zákona. Minister kultúry Marek Maďarič zatiaľ nevie, či ju pôjde s Ficom vysvetľovať

„Slovensko-maďarské vzťahy sú komplikované a nepochybne vždy môže stretnutie na najvyššej úrovni napomôcť tomu, aby také komplikované neboli, alebo aby sa zlepšili, alebo aby sa to napätie uvoľnilo,“ povedal.

Minister Maďarič už predtým obvinil Maďarsko z bezprecedentnej protislovenskej kampane. Do nej zaradil aj utorkové zhromaždenie proti jazykovému zákonu na futbalovom štadióne v Dunajskej Strede, ktoré zorganizovala SMK. Jazykový zákon je dobrý, jeho legitimitu potvrdil aj vysoký komisár OBSE pre menšiny, zopakoval Maďarič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu