Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stovky klientov SkyEurope žiadajú od bánk peniaze

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Nízkonákladový letecký prepravca SkyEurope, ktorý začiatkom týždňa ukončil svoju činnosť pre nedostatok financií, dnes prišiel o licenciu.

Pre zrušené lety zostali na letiskách desiatky Slovákov. Väčšina z nich si zabezpečila náhradnú dopravu a do vlasti sa vrátila. Viaceré slovenské banky už dostali aj prvé žiadosti na vrátenie peňazí za neuskutočnené lety od klientov, ktorí platili bankovými kartami.

Ministerstvo dopravy už skôr ohlásilo, že prepravcovi povolenie zoberie pre neschopnosť firmy finančne zabezpečiť bezpečnú leteckú prepravu zákazníkov. Ministerstvo dočasnú licenciu predĺžilo prepravcovi v júli.

SkyEurope bola od svojho vzniku v roku 2001 v strate. Spoločnosť v súčasnosti čelí vysokým dlžobám. Jej šéf Nick Manoudakis však internetovému portálu iDnes.cz povedal, že začal rokovať s investormi o založení a financovaní nových aeroliniek, ktoré by mohli niesť rovnaký názov.

Prepravca dlhuje napríklad aj Slovenskej obchodnej inšpekcii od začiatku roka približne 170.000 eur (5,12 milióna Sk). Niekoľkonásobne väčšie dlžoby eviduje Sociálna poisťovňa, ktorej prepravca dlhuje viac ako tri milióny eur (90,38 milióna Sk) za povinné odvody.

Lety prepravca zastavil v pondelok. Na letiskách sa tak ocitli tisícky jej pasažierov, z toho boli stovky Slovákov. Väčšina z nich si podľa ministerstva zahraničných vecí poradila a našla si náhradnú dopravu. Pomoc uviaznutým cestujúcim ponúkli aj niektoré letecké spoločnosti. Hovorca ministerstva Peter Stano informoval, že v uplynulých dňoch sa so žiadosťou o pomoc obrátili na zastupiteľské úrady desiatky ľudí, ich počet v súčasnosti však výrazne poklesol.

Viaceré slovenské banky už zaevidovali od pondelka desiatky až stovky žiadostí o vrátenie peňazí za prepadnuté letenky. Najväčší bankový dom v krajine Slovenská sporiteľňa ich dostala 200, VÚB ich eviduje 140. Z vyjadrení zástupcov bánk vyplýva, že vrátenie peňazí na účty klientov je otázne a môže trvať niekoľko týždňov. Prvé peniaze však už začal napríklad vracať rakúsky vydavateľ kreditných kariet spoločnosť PayLife.

Problémy SkyEurope sa prehĺbili tento rok. Aerolínie napríklad stratili niekoľko lietadiel, museli sa tiež stiahnuť zo svojej viedenskej základne a lety presunúť do Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu