Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slotov odlet policajti neobjasnili ani po mesiaci

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Žilinská polícia ani po vyše mesiaci neobjasnila, či a kto sa dopustil priestupku, keď 23. júla zo Žiliny odletelo bez pasovej kontroly cestujúcich lietadlo, na ktorého palube bol podľa medializovaných informácií šéf národniarov Ján Slota.

"Objasňovanie pokračuje," konštatoval Radko Moravčík zo žilinskej krajskej polície. Objasňovanie priestupku sa podľa zákona skončí spravidla do jedného mesiaca odo dňa, keď sa správny orgán alebo orgán oprávnený objasňovať priestupky o priestupku dozvedel. V prípade letu zo Žiliny sa to nepodarilo.

"Nakoľko sa ľudia predvolaní na úkony ospravedlnili," uviedol Moravčík. Nechcel však konkretizovať, o koho ide. Žilinská polícia objasňuje, či v tomto prípade došlo k priestupku podľa Zákona o cestovných dokladoch. Podľa informácií TV Markíza, ktoré zverejnila vo večernom spravodajstve 4. augusta, sedel na palube lietadla aj Ján Slota.

TV Markíza uviedla, že podľa jej zdrojov 22. júla prepravca nahlásil, že chce malým lietadlom na druhý deň odletieť do Chorvátska. To je mimo Schengenského priestoru, takže všetky osoby na palube musia prejsť pasovou kontrolou. Na žilinskom letisku však nie je stála služba, a tak ľudí z cudzineckej polície musia 24 hodín pred odletom písomne informovať a zavolať, čo sa podľa TV Markíza stalo.

O pár hodín neskôr prepravca let zrušil a letisko odvolalo aj policajtov. V noci sa však prepravca rozhodol, že predsa len poletí, a to 23. júla o deviatej ráno. Na letisku si to prečítali až okolo ôsmej. TV Markíza uviedla, že údajne zavolali policajtov, no tí do hodiny nestihli prísť. Traja ľudia však do lietadla nastúpili a bez akejkoľvek kontroly jednoducho odleteli. Podľa starších vyjadrení Ministerstva dopravy SR v tomto prípade nenesie žiadnu vinu letisková spoločnosť.

"Aktuálne platné právne predpisy neumožňujú letiskovej spoločnosti zadržať lietadlo, u ktorého nebola vykonaná colná alebo pasová kontrola. Letisková spoločnosť Žilina, a.s. môže o nevykonaní colnej alebo pasovej kontroly informovať príslušné úrady, čo v tomto prípade aj vykonala," uviedol pred časom hovorca ministra dopravy Stanislav Jurikovič. Zabezpečenie cudzineckej polície sa má uskutočniť podľa Jurikoviča na základe platného dohovoru medzi rezortom vnútra a rezortom dopravy do 24 hodín.

"Vzhľadom na krátkosť času od oznámenia odletu dopravnou spoločnosťou bola zabezpečená len colná prehliadka, ktorá bola schopná operatívne svoju činnosť vykonať," vysvetlil Jurikovič. "Prevádzkovateľ lietadla si musel byť vedomý, že kontrola cudzineckou políciou nebola vykonaná," pripomenul.

Zástupcovia rezortu dopravy a polície o režime na Žilinskom letisku po prípade letu do Chorvátska bez pasovej kontroly rokovali, ale v doterajších pravidlách sa nič nemení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu