Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Súkromným starobincom hrozí zánik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Súkromným domovom dôchodcov hrozí zánik. Po zmene zákona viaceré domovy od začiatku roku nezískali žiadnych nových klientov, za starostlivosť ktorých platí čiastočne štát.

Seniorov totiž musia samosprávy prednostne umiestňovať do verejných zariadení. Povedali to oslovení prevádzkovatelia. Skrachovať tak môže asi stovka penziónov, v ktorých je do 3000 klientov.

"Viacerí naši členovia nemajú naplnené kapacity, obávajú sa, či vôbec tento rok alebo budúci prežijú," uviedla predsedníčka asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Milada Dobrotková. Situácia sa podľa Dobrotkovej zmenila od začiatku roka, keď začal platiť nový zákon.

Podľa platnej normy, ktorú pripravilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, totiž musia samosprávy každého dôchodcu najprv umiestniť do vlastných zariadení alebo do zariadení iných samospráv. Až keď sa vyčerpá kapacita domovov v krajine, môžu dôchodcu posunúť do súkromných zariadení.

"Túto časť zákona považujeme za diskriminačnú voči nám, aj voči tým seniorom, ktorí si niektorý zo súkromných domovov sami vyberú," povedala Dobrotková. Asociácia už poslala na ministerstvo viacero pripomienok a návrhov riešení, zatiaľ však o nich nerokovali.

"Do domova dôchodcov sme na dlhodobý pobyt, kde je potrebná aj zmluva so samosprávou, neprijali od začiatku roku ani jediného dôchodcu," uviedla manažérka súkromného zariadenia v Jablonove na západnom Slovensku Jana Hrebíková. Do domova dôchodcov prišli podľa Hrebíkovej len samoplatiaci klienti, aj to najmä na krátkodobé pobyty.

Podobná situácia je vo viacerých zariadeniach v celej krajine. V chudobnejších regiónoch je navyše dôchodcov, ktorí by si pobyt sami vedeli platiť, menej.

Umiestnenie klientov v súkromných zariadenia je pritom podľa Dobrotkovej pre samosprávu lacnejšie. Kým súkromným domovom hradí samospráva približne tretinu nákladov na starostlivosť a zvyšok platí klient, v samosprávnych zariadeniach je tento pomer opačný, poznamenala Dobrotková.

Situáciu chce riešiť ministerstvo práce novelou zákona, ktorú v auguste predložilo na pripomienkovanie. "Podľa novely bude prvoradým cieľom zabezpečenie kvalitnej sociálnej služby a až druhoradé bude, kto ju poskytuje," uviedla Barbora Petrová z mediálneho odboru rezortu. Pri príprave novely ministerstvo podľa Petrovej prijímalo podnety aj od súkromných poskytovateľov sociálnych služieb. V prípade schválenia by mal novelizovaný zákon platiť od začiatku budúceho roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu