Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ďalšia nebankovka ide na súd!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prípad nebankovej spoločnosti Družstva vzájomnej pomoci otvorí v septembri Špecializovaný trestný súd. Spoločnosť údajne obrala o peniaze takmer 2 tisíc ľudí. Pred súd sa dostanú 15 obžalovaní, vrátane bývalého predsedu predstavenstva družstva Karola Jenisa, exposlanca Nitrianskeho samosprávneho kraja. Podľa prokuratúry podvodom získali asi 500 tisíc eur.

"Podľa obžaloby mali prijímať vklady od občanov formou zmlúv o pôžičke s cieľom vylákať od občanov finančné prostriedky, sľubovali veľké výnosy, k čomu používali klamlivú reklamu v médiách," povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. 2 až 8 rokov väzenia im hrozí, ak ich odsúdia za trestné činy podvodu spolupáchateľstvom a neoprávneného podnikania.

Tie údajne spáchali v období od roku 1997 do roku 2002, keď prestali vyplácať vklady a obrali tak 1931 ľudí. Prokurátor navrhuje vypočuť vyše 20 svedkov. Družstvo sľubovalo ľuďom 25 až 29-percentné úroky. Podľa skorších informácií malo približne 2500 klientov, ktorí do družstva vložili zhruba štvrť miliardy korún.

Bývalý šéf DVP Karol Jenis podľa viacerých médií strávil istý čas vo väzbe. Podľa denníka Pravda pôsobil aj v politike ako bývalý krajský šéf Strany občianskeho porozumenia, neskôr kandidoval do nitrianskeho mestského zastupiteľstva za stranu ANO a bol konateľom v regionálnom N-Rádiu, kde bolo DVP majoritným spoločníkom.

Nebankové spoločnosti pripravili v minulosti státisíce ľudí o celkovo 25 miliárd korún. Policajné zdroje hovoria o 300 tisíc poškodených. Firmy fungovali ako takzvané pyramídové hry, keď výnosy niektorým svojim klientom nevyplácali zo skutočných ziskov, ale z peňazí ďalších vkladateľov. Na Slovensku ich pôsobilo asi 30.

Väčšina ich manažérov však ostáva nepotrestaná. Vo väzení sú Matúš Grega z firmy AGW a Vladimír Fruni z Horizontu a BMG Invest, zatiaľ čo jeho bývalý komplic František Matik je už 7 rokov na úteku. Z väzenia už vyšiel ich exkolega Marián Šebeščák. Otvorené sú procesy s Jozefom Majským, obžalovaným z tunelovania týchto spoločností, či bývalým šéfom nebankovej spoločnosti Sun Jozefom Šikrhom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu