Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bratislavský súd napadol podmienky zapretia otcovstva

BRATISLAVA - Bratislavský krajský súd napadol na Ústavnom súde časť starého aj nového zákona o rodine, podľa ktorého môže manžel zaprieť otcovstvo dieťaťa len do istého obmedzeného obdobia. Ústavnému súdu navrhol, aby rozhodol, že tieto ustanovenia nie sú v súlade s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Krajský súd požiadal Ústavný súd o zaujatie stanoviska na základe prípadu muža, ktorý sa domáhal rozhodnutia, že nie je biologickým otcom dieťaťa. Okresný súd jeho žalobu zamietol, pretože lehota na podanie návrhu na zapretie otcovstva mu uplynula v roku 1992. Muž však argumentoval, že o tom, že nie je otcom dieťaťa, sa dozvedel až v roku 2006, a to na základe testov DNA. Preto vraj podal žalobu až vtedy. Proti rozsudku sa odvolal, a prípad sa tak dostal pred odvolací súd.

Manžel mohol podľa zákona o rodine účinného do konca marca 2005 zaprieť na súde otcovstvo do šiestich mesiacoch odo dňa, keď sa dozvedel, že sa jeho manželke narodilo dieťa. Nový zákon neskôr predĺžil túto lehotu na tri roky. Stanovil tiež, že ak je to potrebné v záujme dieťaťa a uplynula rodičom lehota na zapretie otcovstva, môže súd na návrh dieťaťa rozhodnúť o prípustnosti zapretia otcovstva.

Muž poukázal na to, že tieto ustanovenia sú v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. "Právna úprava zapretia otcovstva SR nevyhovuje týmto dokumentom, a ak otcovstvo uznané len na základe právnej domnienky nezodpovedá faktickému biologickému stavu, ide o vážny zásah do života jednotlivca. Právna úprava SR nie je v súlade so zárukami práva na rešpektovanie súkromného a osobného života," píše sa v odôvodnení návrhu krajského súdu. Podanie je zverejnené na stránke Ústavného súdu. Podľa krajského súdu je potrebné pre rozhodnutie vo veci vyriešiť súlad ustanovení zákona o rodine s dohovorom a Ústavou. Preto konanie v tomto prípade prerušil a podal návrh na Ústavný súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu