Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico tvrdí, že Kaníkova firma dlhuje zdravotnej poisťovni

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Novým dôvodom na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka by mali byť nesplatené záväzky voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VZP).

O odpustenie sumy v celkovej výške 123 075 korún mala VZP v minulom roku požiadať konateľka firmy, v ktorej je Kaník spoluvlastníkom. Ako v diskusnej relácii televízie Markíza Sito uviedol líder strany Smer Robert Fico žiadosť stiahla až pod tlakom, ktorému minister čelil v súvislosti so zverejnením informácií, že ako podnikateľ si neplnil svoje záväzky voči Sociálnej poisťovni.

Kaník akékoľvek podlžnosti voči VZP poprel. Povedal, že „vylievanie špiny“ očakával a za obdobie rokov 2003 až 2005 sa môže preukázať potvrdeniami VZP, že voči nej nemá žiadne podlžnosti. „Keby sa v slovenskej politike dávali ceny za klamstvo, Fico má niekoľko zlatých medailí“, poznamenal Kaník, podľa ktorého sú pokusy o jeho odvolanie výrazom Ficovej nervozity a frustrácie.

Súčasne naznačil, že neplnenie si odvodových povinností je „aktuálnym“ problémom viacerých podnikateľov z poslaneckého klubu Smeru, ktorí svoje firmy priviedli do konkurzu. „Nechali niekoľkomiliardové dodnes nesplatené pohľadávky“, tvrdil Kaník. Fica vyzval, aby jeho poslanci požiadali o zverejnenie svojich záväzkov voči poisťovniam. Fico reagoval, že s tým nemá problém a do konca týždňa poslancov vlastného klubu vyzve, aby tak urobili.

Hlasovanie o programe dnešnej mimoriadnej schôdze parlamentu podľa Fica svedčí o spolupráci medzi SDKÚ a ĽS-HZDS. „Bolo to zrejmé z nervóznych reakcií lídrov, že im niečo nevyšlo“, poznamenal. Kaník naopak tvrdil, že SDKÚ chcela o témach, ktoré považuje za dôležité diskutovať na pôde parlamentu. Podľa neho to bol Fico, ktorý „zdupkal".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu