Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

SMER má nové závažné informácie o pôsobení Kaníka ako podnikateľa

BRATISLAVA - Strana Smer získala ďalšie závažné informácie o pôsobení Ľudovíta Kaníka ako podnikateľa a preto sa rozhodla opäť iniciovať jeho odvolanie. Na tlačovej besede predseda strany Robert Fico nechcel nové informácie zatiaľ spresniť.

Predseda Smeru však zdôraznil, že ide o vážne zlyhania, pre ktoré podľa nich Kaník nemôže byť ministrom a týkajú sa inej inštitúcie ako Sociálnej poisťovne. Osobne ich chce prezentovať aj predsedom dvoch koaličných strán - KDH a SMK Pavlovi Hrušovskému a Bélovi Bugárovi. . Chce na nich apelovať, aby prehodnotili svoj postoj a nevysvetľovali nemožnosť odvolania Kaníka tým, že padne vláda.

"Ak má stáť slovenský kabinet na takom človekovi, ako je Kaník, pán Boh ochraňuj túto krajinu," dodal. Fico zdôraznil, že Kaník nemá morálne právo byť ministrom a za daných okolností je podľa neho "pravdepodobné, že by Kaník mohol padnúť". Predseda Smeru uviedol, že návrh na vyslovenie nedôvery chcú do parlamentu dať najneskôr v piatok. Schôdza potom bude zvolaná do siedmich dní. Fico podčiarkol, že potrebných 30 podpisov poslancov pod zvolanie schôdze nie je problém získať.

Smer inicioval odvolanie Kaníka z postu ministra aj v decembri. Vtedy návrh nezískal potrebnú podporu pléna. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 66 poslancov zo 134. Kaníkovi vyčítali politickú zodpovednosť za odborne nezvládnutú dôchodkovú reformu ako aj angažovanosť v inzercii druhého piliera dôchodkovej reformy.

Podľa Smeru tak porušuje minister ústavný zákon o konflikte záujmov, ktorý zakazuje verejnému funkcionárovi používať svoju osobu, meno a priezvisko, podobizeň a podobne na reklamu. Vyčítali mu aj odpustené penále za oneskorené platby odvodov vo výške viac ako 260 tisíc korún Sociálnou poisťovňou. SITA vydá k správe zvukovú správu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu