Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pospolitosť zvolala protest pre údajnú kriminalitu Rómov

BRATISLAVA - Extrémistické občianske združenie Slovenská pospolitosť zvolalo na dnešné popoludnie do Šarišských Michalian na východnom Slovensku protest pre údajné útoky Rómov na majoritné obyvateľstvo obce.

Účasť na demonštrácii ohlásili aj členovia českej extrémistickej Dělnickej strany, ktorá pred rokom zorganizovala pochod rómskym sídliskom Janov v Litvínove. Výsledkom boli zranení na strane polície i aktivistov. Situáciu v Šarišských Michaľanoch bude monitorovať polícia.

Vo východoslovenskej obci podľa polície dvojica mladíkov zo susednej rómskej osady v Ostrovanoch napadla dôchodcu. Polícia obvinila z ublíženia na zdraví dvoch mladíkov vo veku 15 a 16 rokov.

Vodca Slovenskej pospolitosti Marian Kotleba pred časom vyhlásil, že nemajú záujem vyvolávať bitky ani nepokoje. "Národnú mobilizáciu" s cieľom "pomôcť trpiacim Slovákom" v Šarišských Michaľanoch vyhlásili extrémisti na svojej internetovej stránke pred niekoľkými dňami, na obecnom úrade však akciu do piatku neohlásili.

Iniciatíva Pospolitosti znepokojila viaceré rómske mimovládne organizácie; mimoparlamentná politická strana Rómska iniciatíva Slovenska avizovala na sobotu antiprotest, ktorý neskôr z bezpečnostných dôvodov odvolala. Plánovaný zraz extrémistov vyvolal podľa starostu obce Ostrovany Cyrila Reváka strach najmä u časti obyvateľov rómskej príslušnosti, ktorí na čas odišli k svojim príbuzným. Rómovia, ktorí v osade zostali, vraj budú chrániť aj obydlia svojich susedov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu