Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Hlavnou prioritou Kaníka na budúci rok je zníženie odvodov

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Hlavnou prioritou na budúci rok je pre ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka hľadanie možností na zníženie odvodového zaťaženia od januára 2006.

"Som miernym optimistom, a preto verím, že sa nám tento cieľ podarí dosiahnuť," skonštatoval pre agentúru SITA. Priestor na zníženie odvodových sadzieb sa podľa neho môže vytvoriť najmä zvyšovaním úspešnosti výberu poistného zo strany Sociálnej poisťovne (SP).

Prípadné zníženie odvodov aj podľa predsedu Rady riaditeľov SP Františka Halmeša závisí hlavne od úspešnosti výberu poistného. "Trend úspešnosti výberu poistného sa bude dať určiť až v prvých troch až šiestich mesiacoch budúceho roka, keď už nebude možné odpúšťať neplatičom penále," uviedol.

Práve vypustenie možnosti vyhlásiť tzv. generálny pardon pre dlžníkov zo zákona o sociálnom poistení podľa neho vzbudzuje očakávania, že sa zvýši platobná disciplína pri plnení odvodových povinností. "Vo výbere poistného by sa tiež mohli prejaviť lepšie reálne makroekonomické výsledky v budúcom roku, ako predpokladá ministerstvo financií," skonštatoval.

Súčasná situácia v jednotlivých fondoch SP by podľa Halmeša umožňovala len zmenu štruktúry odvodových sadzieb na sociálne poistenie. Ak by sa podľa neho znížili poistné sadzby do fondov, ktoré sú prebytkové, teda do fondu poistenia v nezamestnanosti, fondu garančného poistenia a fondu nemocenského poistenia, zvýšili by sa tým deficity vo fondoch starobného a invalidného poistenia. Deficity dôchodkových fondov totiž poisťovňa vykrýva z prebytkových zdrojov v iných fondoch.

"Veľkou neznámou je pre nás počet sporiteľov v kapitalizačnom pilieri. Ak sa do sporivého piliera zapojí menej ľudí, ako očakáva ministerstvo financií, tak budú výhľady na zníženie odvodov optimistickejšie," dodal Halmeš. Rezort financií pritom odhaduje, že sa do systému starobného dôchodkového sporenia počas rokov 2005 a 2006 zapojí polovica ekonomicky aktívnych osôb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu