Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na viaceré VŠ sa možno prihlásiť v auguste

Univerzita Komenského
Univerzita Komenského

BRATISLAVA - Uchádzači o vysokoškolské štúdium majú ešte stále šancu získať v blížiacom sa akademickom roku miesto na vysokej škole.

Viaceré slovenské univerzity totiž ponúkajú záujemcom možnosť podať si prihlášku na vybrané štúdium v priebehu augusta. Nábor nových študentov podporilo aj ministerstvo školstva, ktoré nedávno vyzvalo rektorov na prijatie ďalších niekoľko tisíc uchádzačov. Vysoké školy už skôr vyhlásili, že sa tomu nebránia; výzva vraj mohla prísť skôr.

Dôvodom výzvy ministerstva je globálna hospodárska kríza, pre ktorú majú najmä tisícky absolventov stredných škôl problém zamestnať sa. Kríza už pripravila o prácu desiatky tisíc ľudí. Vypísanie augustových termínov na podanie prihlášok školy ohlásili ešte pred najnovšou iniciatívou ministerstva.

Uchádzači o vysokoškolské štúdium si môžu podať prihlášku na technické aj humanitné smery v dennom i diaľkovom štúdiu. Augustové termíny ponúka podľa internetového portálu ministerstva školstva modernaskola.sk 12 vysokých škôl, medzi ktorými nechýbajú univerzity v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici či Žiline.

Záujemcovia o technické smery si môžu vybrať medzi Technickou univerzitou v Košiciach, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave či Žilinskou univerzitou. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre zas ponúka štúdium manažmentu živočíšnej či rastlinnej výroby. Uchádzači o štúdium taliančiny sa môžu hlásiť do 11. augusta na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, záujemcovia o štúdium teológie tak môžu urobiť do 10. augusta na Trnavskej univerzite v Trnave. Absolventi strednej školy s maturitou, ktorých láka povolanie učiteľa v národnostnej škôlke či škole, majú čas na podanie prihlášky na Univerzitu Jánosa Selyeho v Komárne do 15. augusta.

Záujemcovia o vysokoškolské štúdium si podľa Ústavu informácií a prognóz školstva podali do konca mája vyše 130.000 prihlášok na dve desiatky verejných, desať súkromných a dve štátne školy. Univerzity plánovali prijať zhruba 60.500 úspešných uchádzačov. Najväčší záujem bol podľa počtu podaných prihlášok na jedno plánované miesto už tradične o právo, umelecké či niektoré ekonomické smery. Naopak, najnižší záujem prejavili uchádzači o štúdium technických odborov.

Augustové termíny na podanie prihlášok na vysoké školy

Termín podania prihlášky Názov vysokej školy
Do 2. augusta Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne*
Do 3. augusta Technická univerzita v Košiciach*
Do 7. augusta Slovenská technická univerzita v Bratislave*
Do 8. augusta Univerzita Komenského v Bratislave
Do 10. augusta Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Technická univerzita v Košiciach*
Trnavská univerzita v Trnave*

Do 11. augusta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
Do 14. augusta Technická univerzita vo Zvolene
Do 15. augusta Slovenská technická univerzita v Bratislave*
Žilinská univerzita v Žiline*
Univerzita Jánosa Selyeho v Komárne

Do 17. augusta Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
Do 20. augusta Žilinská univerzita v Žiline*
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne*
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Do 31. augusta Technická univerzita v Košiciach*
Trnavská univerzita v Trnave*

*- niektoré vysoké školy ponúkajú viacero termínov v závislosti od študijných programov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu