Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

UMB nespĺňa jedno z kritérií na štatút univerzity

Univerzita Mateja Bela
Univerzita Mateja Bela

BANSKÁ BYSTRICA - Akreditačná komisia navrhuje začleniť banskobystrickú Univerzitu Mateja Bela (UMB) do kategórie vysoké školy. Nedostane sa tak medzi najlepšie, teda univerzitné, ale ani do najnižšej kategórie, medzi odborné vysoké školy.

Nové členenie má platiť od septembra. UMB totiž zo šiestich kritérií na začlenenie medzi univerzity spĺňa prvých päť, ale posledné, týkajúce sa maximálneho počtu študentov na učiteľa s titulom profesor, docent alebo PhD. nespĺňa. Záver akreditačnej komisie však neznamená, že UMB automaticky prichádza o status univerzity. Ako pripomenula rektorka UMB Beata Kosová, podľa zákona ich má minister vyzvať, aby nedostatky odstránili do roka. O status univerzity by prišli až potom, ak by tento nedostatok neodstránili ani dovtedy, čo však Kosová nepripúšťa.

Rektorka zdôraznila, že UMB v akreditačnom konaní obhájila všetky predložené oblasti vedy a výskumu na veľmi dobrej a niektoré na vynikajúcej úrovni. Obhájila všetkých predložených 160 študijných programov vrátane 20 doktorandských v 18 oblastiach vedy a výskumu. Obhájila tiež právo uskutočňovať habilitácie za docentov a inaugurácie za profesorov v 15 odboroch, čo je o tri viac, než má doteraz. „To najťažšie, čo sa týka vedy, doktorandov, peňazí na vedu, to sme všetko splnili, akurát máme viac študentov, ako má univerzita mať,“ podotkla Kosová. Je presvedčená, že do roka UMB splní aj posledné kritérium. „Prijali sme opatrenia, aby sme zvýšili počet učiteľov s titulom, ukončili všetky rozbehnuté kvalifikačné konania a upravili počet študentov tak, aby sme do roka toto kritérium splnili. Máme vypočítané, že to splníme,“ uviedla Kosová s tým, že UMB bude musieť znížiť počet študentov o zhruba 700, čo znamená, že do prvého ročníka tento rok prijme o zhruba 400 študentov menej než vlani. V súčasnosti má UMB 15 230 študentov.

Podľa šiesteho kritéria začlenenia do kategórie univerzita nesmie mať škola viac ako 20 študentov na jedného učiteľa s titulom profesor, docent alebo PhD, pričom externý študent sa počíta za 0,3 študenta. UMB mala k 31. októbru 2007 tento ukazovateľ na úrovni 26,7 študenta, o rok neskôr 24,6 študenta a k 31. marcu tohto roka 23,3 študenta.

Podľa Kosovej je šieste kritérium voči univerzitám, ktoré majú prevahu spoločenskovedných a humanitných odborov, diskriminačné. Nediferencuje medzi oblasťami výskumu a študijnými odbormi, a preto nezohľadňuje ich diferenciáciu v ekonomickom riadení vysokých škôl. Vyššie ekonomické normatívy ministerstva školstva v počtoch študentov na učiteľa a nízke koeficienty nákladovosti pre spoločenské a humanitné odbory totiž núti vysoké školy s takýmto zameraním prijímať vyššie počty študentov. „Je tu hrozná dilema. Je jasné, že potrebujem viac študentov ako 20, aby sa napríklad uživila ekonomická fakulta či právnická fakulta, ale aby naša univerzita mohla byť univerzitou, tak nesmiem mať také číslo. To je veľký nepomer,“ povedala Kosová. Podľa jej informácií väčšina verejných vysokých škôl na Slovensku toto kritérium nespĺňa, čo na zasadnutí rektorskej konferencie v apríli uviedol aj podpredseda akreditačnej komisie Ján Michalík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu