Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mikolaj preverí, či česká univerzita neporušuje zákon

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva preverí, či Univerzita Palackého z Olomouca, ktorá na Slovensku zorganizovala prijímacie pohovory na bakalárske štúdium, neporušuje zákon. Vyhlásil to v pondelok minister Ján Mikolaj (SNS).

Mimovládny Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) už skôr tvrdil, že česká vysoká škola nemá na poskytovanie vysokoškolského štúdia v krajine oprávnenie a nemôže tak robiť na Slovensku ani prijímačky. Fakulta českej univerzity odmietla, že by konala protizákonne.

"Ak zistíme, že (Univerzita Palackého, pozn.) vyučovala na Slovensku, a nemá oprávnenie, tak máme atribúty, ako túto školu či už pokutovať alebo jej to zakázať," povedal minister. Sankcia za protizákonné prijímačky sa pohybuje od 16.596,50 eura do 497.908,50 eura (od zhruba pol milióna Sk do takmer 15 miliónov Sk), rovnako to platí aj o protizákonnom poskytovaní vysokoškolského štúdia.

Prodekan filozofickej fakulty olomouckej univerzity Dušan Šimek odmietol že by fakulta postupovala protizákonne. Problém podľa neho vznikol pri prijímacích skúškach na odbor andragogika v profilácii na personálny manažment filozofickej fakulty. "Odbor je akreditovaný v ČR, evidujeme a realizujeme ho v Olomouci a slovenským študentom vychádzame v ústrety tým, že len zhruba dvakrát za semester robíme v Bratislave konzultácie. Konáme tam aj prijímacie skúšky, aby záujemcovia nemuseli cestovať do Olomouca," uviedol Šimek. Na to podľa neho fakulta štátny súhlas na Slovensku nepotrebuje.

Bakalárske štúdium je trojročné a ročne ho študuje zhruba 60 poslucháčov pri zamestnaní, z toho je asi polovica Slovákov. Zhruba štvrtina z nich obvykle v Olomouci pokračuje na nadväznom magisterskom štúdiu.

S olomouckou univerzitou spolupracuje aj priamo riadená organizácia ministerstva Academia Istropolitana, ktorá jej prenajíma priestory. Na svojich stránkach tiež zverejnila inzerát o prijímačkách.

Spolupráca s Univerzitou Palackého, ktorej pôsobenie na Slovensku úrad chce hĺbkovo preveriť, však ministrovi neprekáža. "V rámci nájomnej zmluvy nikto neposudzuje, akú činnosť ten jeho partner vykonáva," argumentoval Mikolaj. Poznamenal, že Academia Istropolitana má s českou vysokou školou podpísanú komerčnú zmluvu o prenájme priestorov od roku 2003. Minister nevedel povedať, či sa v priestoroch Academie Istropolitana konajú iba prijímačky, alebo sa aj vyučuje.

Univerzita Palackého v zozname zahraničných vysokých škôl s potrebným oprávnením na stránkach ministerstva školstva nefiguruje. Podľa mimovládnej organizácie SGI však zákon neporušuje len česká škola, ale aj Academia Istropolitana; tým, že na organizovaní údajne nezákonných prijímačiek spolupracuje. Academia Istropolitana sa do pozornosti médií dostala už skôr pre udelenie zákazky Mikolajovmu známemu Mariánovi Kováčikovi. Minister potvrdil, že Kováčika pozná, ovplyvňovanie výberového konania však poprel.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí 20 verejných vysokých škôl, tri štátne, desať súkromných a dve zahraničné vysoké školy z Českej republiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu