Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podpaľača múmie Bosniakovej čaká psychiatria

Podpálená múmia Žofie Bosniakovej.
Podpálená múmia Žofie Bosniakovej. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Duševne chorý podpaľač vzácnej múmie dobrodinky Žofie Bosniakovej podstúpi ústavné psychiatrické liečenie v žilinskej nemocnici.

Doba pacientovho ústavného liečenia bude závisieť od stanoviska lekárov. Rozhodol o tom dnes Okresný súd v Žiline. Verdikt súdu je právoplatný, súhlasili s ním prokurátorka i podpaľač.

Tridsiatnik, ktorý v apríli zničil múmiu pred kostolom v Tepličke nad Váhom, pôvodne požadoval ambulantnú liečbu. Sudkyňa však napokon prihliadla na stanovisko znalcov, ktorí odporučili ústavnú liečbu.

Žilinčana polícia pôvodne obvinila z hanobenia mŕtveho, za čo mu v prípade preukázania viny pred súdom hrozilo až päť rokov väzenia. Vyšetrovateľ však neskôr sám navrhol prokuratúre zastavenie trestného stíhania, lebo pri zapálení relikvie bol muž nepríčetný. Po zničení múmie skončil namiesto vo vyšetrovacej väzbe v rukách psychiatrov. Relikviu vraj zapálil preto, lebo na videozázname videl Bosniakovú zobrazenú nie ako ženu pomáhajúcu chudobným, ale ako bosorku.

Muž truhlu s ostatkami šľachtičnej, od narodenia ktorej uplynulo nedávno 400 rokov, vyniesol pred kostol, polial horľavinou a zapálil. Po založení ohňa zostal pri rakve, kde ho zadržali policajti. Obhorené zvyšky múmie po expertíze napokon skončili v nepriehľadnej kovovej skrinke v zamrežovanom výklenku kaplnky kostola v Tepličke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu