Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podpaľač Bosniakovej múmie: Je mi to ľúto

múmia Žofii Bosniakovej
múmia Žofii Bosniakovej (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Psychicky chorý podpaľač dnes pred súdom oľutoval, že v apríli neďaleko Žiliny zničil vzácnu múmiu dobrodinky Žofie Bosniakovej.

Zároveň tvrdil, že dva až tri mesiace si neuvedomoval, čo urobil. Tridsiatnikovi väzenie nehrozí, lebo prokuratúra pre jeho zlý duševný stav už skôr zastavila trestné stíhanie. Žilinský okresný súd o prípadnom uložení ústavnej liečby pre chorého muža rozhodne neskôr.

Verdikt nevyniesol, pretože na pojednávaní chýbali súdni znalci. "Je mi ľúto, čo som spravil. Až idú po mne zimomriavky, keď si spomeniem na čin, ktorého som sa dopustil," povedal podpaľač, ktorý trpí paranoidnou schizofréniou. Už dlhšie obdobie sa lieči na psychiatrii ambulantne a užíva lieky. Muž sa psychicky v súčasnosti vraj cíti celkom dobre, do psychiatrickej liečebne sa mu ísť príliš nechce. "Som si vedomý svojej choroby. Chcel by som pokračovať v ambulantnej liečbe," dodal.

Podľa vyjadrení žilinskej nemocnice, odkiaľ ho prepustili v polovici mája, je terajší psychický stav pacienta stabilizovaný. Rozhodujúce slovo, či podpaľač skončí v ústave, budú mať podľa sudkyne znalci. Pojednávanie bude pokračovať v závere júla. Žilinčana polícia pôvodne obvinila z hanobenia mŕtveho, za čo mu v prípade preukázania viny pred súdom hrozilo až päť rokov väzenia. Vyšetrovateľ však neskôr sám navrhol prokuratúre zastavenie trestného stíhania, lebo pri zapálení relikvie bol muž nepríčetný.

Po zničení múmie skončil namiesto vo vyšetrovacej väzbe v rukách psychiatrov. Relikviu v Tepličke nad Váhom vraj zapálil preto, lebo na videozázname videl Bosniakovú zobrazenú nie ako ženu pomáhajúcu chudobným, ale ako bosorku.

Tridsiatnik truhlu s ostatkami šľachtičnej, od narodenia ktorej uplynulo nedávno 400 rokov, vyniesol pred kostol, polial horľavinou a zapálil. Po založení ohňa zostal pri rakve, kde ho zadržali policajti. Obhorené zvyšky múmie po expertíze napokon skončili v nepriehľadnej kovovej skrinke v zamrežovanom výklenku kaplnky kostola v Tepličke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu