Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Akreditačné kritériá zatiaľ splnila len štvrtina VŠ

BRATISLAVA - Akreditačná komisia doposiaľ posúdila pätnásť vysokých škôl, pričom všetky kritériá na zaradenie do kategórie univerzitných škôl splnila iba štvrtina z nich. Pre agentúru to povedal predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera. Podľa jeho slov nie je pravda, že kritéria lepšie spĺňajú školy s technickým zameraním ako humanitné školy.

"Medzi tými, čo splnili, sú aj také aj také. Nedá sa povedať, že pre niektorý typ škôl boli kritériá výhodnejšie alebo naopak," povedal Fišera. O zaradení zvyšných dvanástich vysokých škôl bude AK rokovať od 19. do 21. augusta na trojdňovom zasadnutí v Bratislave.

Po tomto stretnutí by už mali byť uzavreté hodnotenia 27 vysokých škôl (šesť súkromných VŠ bude hodnotených v roku 2010/2011). Závery Akreditačnej komisie ešte musí potvrdiť minister školstva SR Ján Mikolaj. Ten povedal v rozhovore pre Hospodárske noviny, ktorý vyšiel 20. júla tohto roku, že vláda bude na 95 percent návrh Akreditačnej komisie akceptovať.

Najmenej problémov mali školy s plnením kritéria odbornosti. Niektoré univerzity nedokázali podľa Fišeru získať financie na výskum, no najväčším problémom pre školy zostáva limitovaný počet študentov na jedného pedagóga. "To číslo musí byť menšie ako dvadsať študentov na jedného profesora, docenta, vedeckého pracovníka alebo učiteľa s hodnosťou PhD.," hovorí Fišera.

Univerzity, ktorým sa nepodarilo splniť niektoré z kritérií, budú mať na odstránenie nedostatkov a obhájenie svojho zaradenia jeden rok. AK posudzuje aktuálne komplexné akreditácie na základe výsledkov škôl najmä za roky 2002 až 2007. Komplexnou akreditáciou prechádza dokopy 20 verejných vysokých škôl, štyri súkromné a tri štátne VŠ. Školy by sa mali na základe výsledkov akreditácií rozdeliť na univerzitné vysoké školy, vysoké školy bez začlenenia alebo odborné vysoké školy.

Presne podľa tejto hierarchie budú dostávať aj peniaze - univerzity môžu rátať s najväčším obnosom peňazí, odborné vysoké školy s najmenším. Nové členenie bude platiť od akademického roka 2010/2011. AK je poradným orgánom vlády, ktorá hodnotí kvalitu vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl.

Komisia si na svoju činnosť zriaďuje pracovné skupiny, vyjadrujú sa napríklad k tomu, či vysoké školy môžu mať otvorené študijné programy a v rámci nich udeľovať absolventom akademické tituly. Vláde dokonca môže navrhnúť zrušenie vysokej školy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu