Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mikolajovi sa nepozdáva, že niektoré školy skončili predčasne

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi sa nepozdáva, že niektorí riaditelia škôl ukončili školský rok predčasne.

Vyhlásil to dnes na stretnutí s novinármi pri hodnotení školského roka 2008/2009, ktorý sa má skončiť v utorok. Svoje brány sa minulý týždeň rozhodlo zavrieť niekoľko škôl. Riaditelia tak využili svoje právo vyhlásiť počas školského roka najviac päť dní voľna; s tým však po novom musel súhlasiť aj krajský školský úrad.

Začiatok či záver školského roka určuje vyhláška ministerstva školstva a pedagogicko-organizačné pokyny. "Ide o všeobecne záväzný právny predpis, ktorý je pre zriaďovateľov škôl i samotné školy záväzný," upozornil Mikolaj.

Poznamenal, že počká do utorka a potom požiada štátnu školskú inšpekciu o kontrolu vyučovania v posledných dňoch školského roka. Prípadné svojvoľné skrátenie vyučovania označil za nekorektné voči ostatným učiteľom a školám, nevylúčil ani sankcie. "Na to sú mechanizmy ako postupovať," dodal Mikolaj.

Školský rok sa o dva dni skôr skončil napríklad v základnej škole v Družstevnej pri Hornáde v košickom regióne. Starosta obce, ktorá je zriaďovateľom školy, Andrej Sabol s návrhom riaditeľky súhlasil. "Od dnešného dňa rekonštruujeme školu a chceme to stihnúť do začiatku budúceho školského roka," zdôvodnil. Tvrdil, že o riaditeľskom voľne informovali aj krajský školský úrad. Hoci žiakom školy sa už dnes začali prázdniny, učitelia vraj boli dnes v práci a do zamestnania prídu aj v utorok.

Riaditelia základných a stredných škôl môžu počas školského roka udeliť celkovo päť dní riaditeľského voľna. O rozhodnutí informujú nielen zriaďovateľa, ktorým sú obce, mestá či samosprávne kraje, ale aj príslušný krajský školský úrad. S vyhlásením riaditeľského voľna musí úrad súhlasiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu