Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MŠ vyzýva VŠ: Prijmite ešte 5000 uchádzačov

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva vyzvalo slovenské vysoké školy, aby prijali ďalších asi 5000 uchádzačov o štúdium. Opatrenie je zamerané proti negatívnym dopadom svetovej hospodárskej krízy, informoval odbor masmediálnej politiky ministerstva.

Vysoké školy by podľa viceprezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Jána Bujňáka mohli výzve ministerstva vyhovieť. Vlani smerovalo na vysoké školy takmer 143.000 žiadostí o prijatie, pričom tie vyhoveli asi 60.000 záujemcom.

Bujňák poznamenal, že bude lepšie, ak sa napríklad absolventi stredných škôl dostanú na univerzity, než keby pre nedostatok pracovných príležitostí museli vyhľadať pomoc úradov práce. Niektoré vysoké školy sa aj v súčasnosti uchádzajú o nových záujemcov, ale väčšina už prijímacie konanie uzavrela.

"Je to jednorazové opatrenie, ktoré by mohlo pomôcť hospodárstvu," povedal o návrhu na dodatočné prijímanie Bujňák, ktorý je rektorom Žilinskej univerzity. Školy by podľa neho mali možnosť prijať ďalších študentov akceptovať. Zároveň však poznamenal, že budú musieť siahnuť po uchádzačoch, ktorí v riadnom prijímacom konaní neuspeli.

V minulosti sa už pritom opakovane objavili úvahy, že s rastúcim počtom vysokoškolákov klesá úroveň poskytnutého vzdelania. Bujňák sa navyše obáva, že ani pri dodatočnom prijímaní nebudú ľudia vyhľadávať technicky zamerané štúdium, hoci práve absolventov s takýmto zameraním požadovali v predchádzajúcich obdobiach predstavitelia priemyslu.

Technické fakulty sa vo všeobecnosti považujú za náročnejšie, a aj preto uchádzači vyhľadávajú skôr humanitné smery.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu