Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mikolaj ustúpil opozícii vo vysokoškolskom zákone

Minister školstva Ján Mikolaj
Minister školstva Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj ustúpil výhradám opozície, expertov aj svojho koaličného partnera HZDS a na pripomienkové konanie predložil už štvrtú novelu zákona o vysokých školách.

Návrh vypúšťa z pôvodnej legislatívy všetky sporné body. Opozičná poslankyňa a predsedníčka školského parlamentného výboru Tatiana Rosová z SDKÚ-DS tvrdí, že minister urobil najlepšie čo mohol, že kapituloval a neprišiel si do parlamentu už pre štvrtý "výprask". "Vypadli z toho všetky ustanovenia, ktoré sa týkali jednak podnikania vysokých škôl, narábania s ich majetkom, ďalej všetky ustanovenia, ktoré obmedzovali súkromné školy a taktiež niektoré sporné záležitosti, ktoré sa týkali zaradenia vysokých škôl medzi jednotlivé typy," uviedla Rosová.

Ustanovenia, ktoré hodnotili pozitívne aj kritici, Mikolaj ponechal. V zákone tak zostáva zjednodušený prestup študentov medzi vysokými školami či financovanie zahraničných verejných škôl. Novela navrhuje zmenu v súvislosti s podnikaním vysokých škôl, veľký balík opatrení minister oproti pôvodnému zákonu zoštíhlil. Rektori súkromných škôl kritizovali legislatívu, že vstup verejných vysokých škôl majetkom a financiami do obchodných spoločností by bol rizikom pre vysokoškolské vzdelávanie. Navrhovaná novela by mala školy pri podnikaní chrániť tak, aby v prípade krachu obchodnej spoločnosti neprišli o svoj majetok. "To, čo bolo zámerom pôvodného zákona sa teraz bude môcť diať na báze výpožičky majetku. To znamená, že VŠ potom v prípade krachu o majetok nepríde," kvituje Rosová. Školy budú môcť požičiavať majetok aj podnikateľom.

Ak parlament novelu schváli, platiť by mala od 1. januára 2010. Od toho dátumu by už študenti, ktorí chcú skončiť štúdium na inej vysokej škole ako začali, nemali mať s prestupom toľko problémov ako v minulosti. Školy budú môcť za podmienok stanovených v študijnom poriadku umožniť zápis študentovi, ak o to písomne požiada. O jeho prijatí by mali rozhodnúť do 30 dní. Cieľom novely zákona je umožniť študentom znížiť náklady na vzdelanie napríklad v prípade, že sa presťahujú do iného mesta a nechcú do školy dochádzať. Aby nebol študent duplicitne evidovaný ako poslucháč obidvoch vysokých škôl, zapísaním na novú vysokú školu sa jeho pôvodné štúdium považuje za zanechané. Ak vysoká škola umožní prestup počas akademického roka, znáša prípadné náklady spojené s poskytnutím štúdia študenta. Na prestup študent nebude potrebovať súhlas vysokej školy, kde bol pôvodne prijatý.

Od 1. januára 2010 by zároveň mohli od rezortu žiadať dotácie aj zahraničné vysoké školy, ktoré sú akreditované na Slovensku. Zákon ráta len s dotáciami pre zahraničné VŠ zriadené zákonom a VŠ, ktoré založili orgány verejnej moci v štáte, kde sídlia. Podmienkou je, aby zahraničná vysoká škola podporovaná Ministerstvom školstva SR nepožadovala od slovenských študentov školné. Nárok na dotáciu majú výlučne školy, ktoré v štáte svojho sídla financujú činnosť prevažne z verejných zdrojov. Financovanie zahraničných vysokých škôl, ktoré majú obdobné postavenie ako verejné alebo štátne vysoké školy podľa zákona zavádza MŠ SR v súlade s Modernizačným programom Slovensko 21. Po schválení novely by mohli zahraničné VŠ žiadať o poskytnutie dotácie na príslušný kalendárny rok do 31. októbra predchádzajúceho roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu