Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Pokuta EK je likvidačná, ide o tisíce miest, tvrdí 1. garantovaná

Sídlo Európskej komisie
Sídlo Európskej komisie

BRATISLAVA - 1. garantovaná, a.s. nevedela o činnosti kartelu, nemala z neho nikdy žiadny prospech a nemala tak ani žiadnu príležitosť, ako by mohla toto súťaž poškodzujúce správanie napraviť.

V reakcii na správu Európskej komisie, podľa ktorej budú musieť Novácke chemické závody, a.s. (NCHZ) a ich bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur., to konštatoval ekonomický riaditeľ 1. garantovanej Peter Zlejší.

Ako dodal, o existencii kartelu mal podľa všetkého vedomosť len bývalý manažment NCHZ, a to bez vedomia predstavenstva a tiež bez akejkoľvek vedomosti manažmentu 1. garantovanej. Aj napriek tejto skutočnosti je ale podľa Zlejšieho výška pokuty pre oba slovenské subjekty, ktoré sú k jej úhrade zaviazané spoločne a nerozdielne, najvyššia spomedzi všetkých obvinených.

"Výsledkom tak je, že pre 1. garantovanú táto pokuta predstavuje hrozbu likvidácie. V prípade Nováckych chemických závodov nie je podľa všetkého situácia o nič lepšia," vyhlásil Zlejší. Preto je podľa neho možné vyjadriť podozrenie, že celá kauza zaváňa presadzovaním politických záujmov a protekcionizmom spoločností západnej Európy.

"Konanie komisie je v úplnom rozpore s aktuálnou spoločenskou situáciou, kedy všetky oblasti života sužuje hospodárska kríza. Jej postup môže reálne znamenať likvidáciu viacerých spoločností a v konečnom dôsledku môže viesť až k získaniu monopolného postavenia vybraných producentov v oblasti karbidu vápnika," dodal Zlejší.

V prípade naplnenia hrozby vo forme povinnosti plniť udelenú pokutu to pre Slovensko môže znamenať nárast počtu nezamestnaných až o niekoľko tisíc a približne tridsaťtisíc akcionárov 1. garantovanej príde o svoje posledné peniaze v spoločnosti. Podľa stredajšej správy EK slovenská chemická firma NCHZ a jej bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur.

Rozhodla o tom komisia, ktorá dokopy v ôsmich prípadoch udelila pokuty v sume 61,12 mil. eur. Podľa nej totiž mali v rokoch 2004 a 2007 pokutované spoločnosti stanoviť ceny a rozdeliť si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom, ktoré sa využívajú najmä v oceliarskom priemysle, vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Samotné NCHZ rozhodnutie komisie o udelení pokuty ešte nedostali a vyjadrovať sa tak zatiaľ nebudú.

"Spoločnosti NCHZ a ani právnym zástupcom spoločnosti NCHZ ešte nebolo doručené oficiálne stanovisko EK. Z tohto dôvodu sa zástupcovia ešte nevedia vyjadriť k rozhodnutiu EK," uviedla externá PR konzultantka NCHZ Helena Hupková.

Ako dodala, firma očakáva doručenie tohto rozhodnutia komisie v najbližších dňoch. "Následne sa vyjadrí, bude informovať verejnosť aj médiá o ďalších krokoch, vydá tlačovú správu aj stanovisko k rozhodnutiu," uviedla Hupková.

Na jeseň minulého roka sa stala stopercentným vlastníkom NCHZ cyperská spoločnosť Disor Holdings Limited. Cyperský investor kúpil slovenského exportéra chemických produktov od spoločností patriacich do skupín 1. garantovaná a Penta.

Akciová spoločnosť Novácke chemické závody je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov.

Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania. Spoločnosť exportuje svoje výrobky do viac ako 50 krajín celého sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu