Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V priebehu týždňa klesol počet pracovných miest o 415

BRATISLAVA - Počet voľných pracovných miest na Slovensku stále klesá. Ako po rokovaní Monitorovacieho výboru informovalo Ministerstvo hospodárstva, Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny evidujú v 28. týždni celkom 6 902 voľných pracovných miest.

V porovnaní so stavom z minulého týždňa je to o 415 voľných pracovných miest menej. Najviac voľných pracovných miest je v bratislavskom kraji, a to 2 422. "Hromadné prepúšťanie do 100 pracovných miest nahlásili traja zamestnávatelia, celkovo je ohrozených 106 pracovných miest. Hromadné prepúšťanie nad 100 nenahlásila žiadna spoločnosť," uviedlo MH.

Monitorovací výbor rokoval okrem vývoja hospodárskej a finančnej krízy na Slovensku aj o možnostiach zavedenie paušálnej dane pre podnikateľov s ročným obratom do 50 tis. eur. "To by v konečnom dôsledku prispelo aj k znižovaniu administratívneho zaťaženia," dodal rezort hospodárstva. Ďalšiu problematiku, ktorú rozoberal Monitorovací výbor, boli otázky zálohových platieb za energie. "Členovia výboru poukázali na skutočnosť, že dodávatelia energií zneužívajú svoje monopolné postavenie a neúmerne zvyšujú zálohové platby, čím znevýhodňujú podnikateľské subjekty. Členovia navrhujú v tejto súvislosti preveriť všetky licencované subjekty pre sprostredkovanie predaja energií," konštatovalo MH. Výbor diskutoval aj o návrhu predĺženia podpory v nezamestnanosti zo súčasných 6 na 9 až 12 mesiacov.

Monitorovací výbor dopadov globálnej krízy na podnikateľov vznikol ako jedno z opatrení vlády SR na prekonanie dopadov globálnej finančnej krízy, ktoré kabinet prijal 5. novembra minulého roku. Má za úlohu mapovať aktuálnu situáciu vo vývoji dopadov finančnej a hospodárskej krízy na malých a stredných podnikateľov, najmä v oblasti zamestnanosti, efektivity hospodárenia, odbytových možností, exportnej schopnosti a v oblasti jednotlivých sektorov hospodárstva s cieľom definovať skupiny, ktoré môžu byť najviac ohrozené globálnou krízou. Výbor je zložený zo zástupcov MH a relevantných zástupcov ústredných orgánov štátnej správy, NBS, združení zamestnávateľov, odborových zväzov, ZMOS ako i zástupcu malých a stredných podnikateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu